filteri close
Objavljeno: 20.09.2022. Image source: Foto: Pexels/Liza Summer
300x600

Rektalni grčevi tokom menstruacije mogu imati višestruke uzroke. Iako prolazni, mogu biti izuzetno neprijatni.

Menstrualni grčevi koji se javljaju u rektumu se nazivaju Proctalgia fugax. Bol povezan sa njima je uzrokovan naglom kontrakcijom mišića u rektumu i karličnom dnu. Grčevi u zadnjici i rektumu mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. S obzirom da je karlični region sačinjen od složene mreže nerava i mišića, bol i iritacija jednog dela tela može lako reflektovati na druge delove.

Proctalgia fugax  pogađa između 8% i 18% žena. Ovo stanje je prolazno, što otežava pacijentkinjama da opišu bol svom lekaru opšte prakse. Kao rezultat toga, oni često ne dobijaju adekvatno lečenje. Uzroci proktalgije tokom menstruacije uključuju stres i napetost mišića, endometriozu i zatvor. 

Šta uzrokuje grčeve u zadnjici i rektumu?

Nadimanje i grčevi u materici su simptomi menstrualnog ciklusa. Nastala upala može izvršiti pritisak na glutealne mišiće, izazivajući napetost. Na kraju, ovo dovodi do grčeva u leđima i karlici, grčeva u predelu karlice, donjem delu leđa i zadnjici. Još jedan krivac grčeva u zadnjici je stres. U mnogim slučajevima, žene pre ovih grčeva osećaju emocionalni stres. S obzirom na hormonalne promene koje se dešavaju tokom menstruacije, utičući na serotonin i dopamin, nije iznenađujuće da postoji veza između rektalnih grčeva i stresa.

13 načina da zaustavite bolne menstrualne grčeve

Hormonske promene pre i tokom menstruacije takođe doprinose zatvoru - još jednom uzroku rektalnih grčeva. Pre početka menstruacije, nivoi progesterona rastu i mogu usporiti vaš probavni trakt, što dovodi do zatvora. Prostaglandini se takođe oslobađaju, što dovodi do kontrakcije mišića materice i oslobađanja njene obloge, izazivajući istovremeno kontrakcije creva i gastrointestinalnog trakta.

Endometrioza je ozbiljniji uzrok grčeva u zadnjici. Kod endometrioze se tkivo endometrijuma, koje normalno oblaže unutrašnjost materice, raste na drugim organima unutar karlične šupljine. Endometrijsko tkivo može rasti i na drugim organima izvan karlične šupljine. Kada telo pokušava da izbaci tkivo endometrijuma tokom menstruacije, ono stvara upalu, pokrećući proces zarastanja. Ovo uzrokuje stvaranje adhezija endometrijuma, vezivnog ožiljnog tkiva koje uzrokuje bol i nelagodnost.

Kako ublažiti bolne grčeve?

Identifikovanje uzroka ovih grčeva može pomoći u smirivanju bola i emocionalnog stresa izazvanog bolom. Preventivne mere za ograničavanje nadimanja i napetosti mišića posebno su korisne u lečenju rektalnih grčeva. Možete smanjiti nadimanje tokom menstruacije ograničavanjem unosa kofeina i alkohola, unosom hrane sa malo natrijuma, uzimanjem diuretika i vežbanjem. 

Topla kupka i opuštajuća atmosfera mogu pomoći vašem umu i telu da oslobode nakupljene napetosti. Uzimanje lekova protiv bolova bez recepta, kao što su ibuprofen, naproksen, acetaminofen i aspirin, može ublažiti bol povezan sa ovim grčevima. Topli i hladni oblozi mogu pomoći u smirivanju pogođenih mišića i smanjenju bolova i upale.

Evo 7 najčešćih uzroka bolova u jajnicima

Zatvor tokom menstruacije se takođe može poboljšati promenama u ishrani, minimizirajući ozbiljnost grčeva u zadnjici. U ishranu dodjate dodatna vlakna pre i tokom menstruacije kako biste umanjili verovatnoću da imate zatvor. Korisne namirnice su jabuke, pasulj, sočivo i integralne žitarice. Održavanje hidratacije pomaže u održavanju idealnog nivoa tečnosti, a istovremeno pomaže vašem digestivnom traktu da radi efikasnije

Ako se sumnjate na endometriozu, obavezno se obratite svom ginekologu. Grčevi u zadnjici koji se javljaju mimo menstruacije, bolno pražnjenje creva i mokrenje, kao i preterano bolna i obilna menstruacija su simptomi endometrioze. Načini lečenja endometrioze mogu biti konzervativni i invazivni. To uključuje lekove protiv bolova, hormonske terapije i laparoskopske operacije. U teškim slučajevima može biti potrebna potpuna histerektomija da bi se ublažili simptomi.