filteri close
Objavljeno: 07.11.2019. Image source: civilhetes/Pixabay
300x600

Deca koja rastu kao jedinci izložena su većem riziku od gojaznosti u odnosu na decu koja imaju braću i sestre, pokazalo je najnovije istraživanje.

Studija je pokazala da deca koja su jedinci imaju nezdravije obrasce ishrane i izbora pića u odnosu na drugu decu.

Deca jedinci već dugo su velika fascinacija istraživača.

Rane studije bile su usredsređene na ispitivanje predrasuda koje društvo obično razvija o njima, poput ideje da će dete postati sebično, egocentrično, konkurentno, preterano razmaženo i nesposobno da deli.

1986. godine sprovedena je meta-analiza od 200 studija vršenih sa jedincima, koja je razbila predrasude o tome da će deca koja nemaju braću ili sestre biti oštećena i neuspešna u životu.

Utvrđeno je da se jedinci odlikuju postignućima, inteligencijom i snažnim karakterom, čak znatno češće od dece sa braćom i sestrama - posebno od onih koji su imali stariju braću ili sestre.

U proseku, jedinci dobijaju kvalitetnije obrazovanje i ostvaruju viši rezultat na raznim testovima postignuća. Takođe, na testovima ličnosti pokazuju dobre rezultate i manju sklonost ka mentalnim problemima od druge dece.

Sa druge strane, jedinci su pokazali i veću vezanost za roditelje od dece sa braćom i sestrama.

Ipak, kao što dobijaju više pažnje i bolje obrazovanje, izgleda da jedinci dobijaju i više hrane, ali često - one lošijeg kvaliteta.

Stvar je ozbiljna: dečak u Engleskoj OSLEPEO jedući samo "džank" hranu!

U najnovijoj studiji, istraživači su otkrili da su majke jedinaca i same sklonije problemu prekomerne težine od majki sa više dece.

Dok jedni ovo tumače prenošenjem loših navika ishrane sa roditelja na dete, drugi gojaznost majki objašnjavaju drugačijim, sporijim tempom života.

Studije takođe pokazuju da jedinci u periodu adolescencije provode više vremena za računarom od svojih vršnjaka, te da jedan od uzroka gojaznosti kod njih može biti i sedeći životni stil.

„Gubimo u borbi za zdravu ishranu dece!”

Razloge takođe treba tražiti i u većoj količini raspoložive hrane.

S obzirom na to da su jedinci često deca u porodicama u kojima roditelji dosta rade, posezanje za brzom hranom takođe je jedan od faktora rizika za razvijanje gojaznosti.