filteri close
Objavljeno: 10.01.2024. Image source: Foto: Medik
300x600

Odlučili ste se da se hranite zdravo, ali nemate baš veliki budzet. Evo koje su namirnice idealne za dijetu, a nisu skupe.

Sočivo

Veličina porcije: ½ šolje 

Kalorije: 115

Sočivo ima malo masti, tako da može biti zdrava, jeftinija, zamena za meso. Osim toga, dobar je izvor folata, gvožđa i kalijuma. I imaju puno vlakana, tako da ćete duže ostati siti. 

Jaja

Veličina porcije: 1 jaje

Kalorije: 71

Sa po 6 grama proteina, jaje je još jedna jeftina zamena za meso. Puna su hranljivih materija, poput vitamina D i A, i holina - neophodnih za trudnice i dojilje. 

Ovas

Veličina porcije: ½ šolje (suvo)

Kalorije: 153,5

Vruća činija ovsene kaše je odličan doručak. Vlakna će održati vaš stomak zadovoljnim i mogu smanjiti holesterol i ojačati vaš imuni sistem. 

Krompir

Veličina porcije: 1 srednji krompir

Kalorije: 164

Naravno, krompir nije zdrav kao pomfrit ili namazani puterom i pavlakom. Ali pa sadrži vitamin C, vlakna i kalijum i mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i holesterola. Narežite krompir i ispecite je u rerni sa malo maslinovog ulja


Kako se oporaviti posle praznika?

Slatki krompir

Veličina porcije: 1 srednji slatki krompir

Kalorije po porciji: 103

U samo jednom slatkom krompiru dobijate 400% dnevnih potreba za vitaminom A i više od trećine vitamina C. Slatki krompir ima više šećera od belog, ali ima manje kalorija i ugljenih hidrata i više vlakana. 

Sardine

Veličina porcije: oko 4 unce

Kalorije: oko 155

Ove male ribe su dobar izvor proteina, kalcijuma, vitamina D i omega-3 masnih kiselina , koje pomažu u prevenciji srčanih oboljenja. Za manje kalorija, potražite one u sopstvenoj vodi, a ne u ulju. 

Pasulj

Veličina porcije: ½ šolje kuvanog pasulja

Kalorije: oko 112

Sa oko 7 grama proteina po porciji, možete zameniti pasulj i meso. Pasulj ima dosta vlakana, folata, kalijuma i magnezijuma. Da biste kuvali suvi pasulj, potopite ga preko noći ili prokuvajte nekoliko minuta i ostavite da odstoji sat vremena pre kuvanja. Ako koristite konzerve, prvo ih ocedite i isperite da biste smanjili količinu soli.

Koliko i da li treba da robujete vagi dok gubite kilograme?

Kokice

Veličina porcije: 2 kašike zrna (3-4 šolje ispucale)

Kalorije: 140

Uz hrskavost, kokice sadrže vlakna, koja će vas držati sitim duže od mnogih grickalica. Šolja sadrži manje od četvrtine kalorija iste porcije čipsa. 

Integralna testenina

Veličina porcije: 200 g

Kalorije: 200

Testenina je na lošem glasu, ali u razumnoj porciji može biti deo pristupačnog, zdravog obroka. Obični rezanci imaju malo masti i soli. Verzije od celog zrna imaju dvostruko više vlakana od bele testenine i manje će podići nivo šećera u krvi. Probajte špagete, penne ili makarone sa domaćim paradajz sosom, ili prelivene maslinovim uljem i sotiranim povrćem.

Banane

Veličina porcije: 1 srednje velika banana

Kalorije: 105

Ovo voće vam daje vlakna, vitamine B6 i C i kalijum, koji uravnotežuje krvni pritisak i održava zdravlje srca. Takođe, je lako za stomak, što ga čini dobrom opcijom kada prevaziđete probleme sa stomakom. Napravite jednu prenosivu užinu ili je pomešajte kao zdravu osnovu za smutije.

Zamrznuto povrće

Veličina porcije: ⅓ kuvana šolja

Kalorije: oko 30

Generalno ćete dobiti isto toliko hranljivih sastojaka od smrznutog povrća koliko i od svežeg, ponekad i više. Osim toga, on ostaju dobro duže od svežih proizvoda, tako da je manje verovatno da će propasti.

5 mentalnih stanja kojima sabotiramo gubitak kilograma