Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Zdrava i ukusna čorba od šargarepe i sočiva koju morate probati
Ukusna, začinjena čorba puna gvožđa a malo masnoće, gotova za manje od pola sata.
Sastojci:
⦁ 2 kašičice semena kima
⦁ prstohvat čili ljuspica (organska verzija se prodaje u Zdravoj hrani)
⦁ 2 kašike maslinovog ulja
⦁ 600 g šargarepe, oprana i grubo naribana (nije potrebno ljuštiti)
⦁ 140g crvenih sočiva
⦁ 1l bujona (može i supa u kocki)
⦁ 125 ml mleka
⦁ običan jogurt i krutoni, za posluženje
Omiljeni začin (ponekad) može biti opasan za srčane bolesnike!
Priprema:
1. Zagrejte veliku šerpu i suvo propržite 2 kašičice semena kima i prstohvat čili ljuspica u trajanju od 1 min, ili dok ne počnu da puštaju svoju aromu.
2. Izvadite oko pola kašikom i ostavite sa strane. U šerpu dodajte 2 kašike maslinovog ulja, 600 g grubo naribane šargarepe, 140 g crvenog sočiva, 1 l vrućeg bujona i 125 ml mleka i prokuvajte.
Miris jeseni: Jednostavan recept za potaž od bundeve
3. Dinstajte 15 minuta dok sočivo ne nabrekne i ne omekša.
4. Umutite čorbu sa štapnim blenderom dok ne postane glatka.
5. Začinite po ukusu, dodajte jogurta i pospite sa ostatkom prženih začina. Poslužite sa zagrejanim sveže pripremljenim krutonima.