filteri close
Objavljeno: 01.12.2019. Image source: Foto:Pixabay/LeFox
300x600

Probiotici su trenutno jedan od najvećih wellness trendova u ishrani. Ne samo da ih možete naći kao suplemente, već  skoro sve može biti  prekriveno ovim prijateljskim mikrobima.

U slučaju da vam treba osveženje, probiotici su dobre bakterije za koje se misli da poboljšavaju zdravlje vašeg mikrobioma ili ravnotežu bakterija, gljivica i virusa koji žive u vašim crevima. Možete ih, a i trebalo bi, da ih nabavite iz namirnica (kao što su jogurt, kimchi i miso), ali možete ih uneti i u vidu tableta.

Iako nema dokaza da su probiotski dodaci korisni za već zdrav orgnaizam, pokazalo se da pomažu u lečenju nekoliko specifičnih stanja, poput probavnih poremećaja kao što su dijareja, opstipacija i refluks kiseline.

Ako imate ove simptome, možda preterujete sa unosom vlakana

Takođe, postoje dokazi da probiotici mogu pomoći u smanjenju upale kod ljudi koji imaju ulcerozni kolitis, mogu biti od pomoći osobama koje imaju stanje koje se naziva putnička dijareja (u osnovi, vaša probava odbacuje putovanje), a mogu pomoći i ako imate lošu dijareju nakon što ste uzimali antibiotike.

Vitamini i preparati koji mogu (makar malo) pomoći vašem zdravlju ako već morate da pušite

Trebali biste razgovarati sa svojim lekarom kako biste saznali koji probiotski soj je najbolji za vas, bez obzira na stanje ili problem sa kojim se bavite, jer ne postoji svaki soj za svaki sistem. Jednom kada imate dodatak koji vam je preporučio doktor, važno je da znate kada ga unosite.

Koliko često treba uzimati probiotike?

Škakljiva stvar kod probiotika je u tome što oni dugo ne ostaju u vašim crevima. Izbacujete ih, tako da bi mogli biti efikasni, potrebno je da ih uzimate svakodnevno dok se ne budete osećali bolje. Koristi od probiotika nastaju samo dok prolaze kroz vaše telo. Zbog toga, uzimanje probiotika u određeno vreme može ih učiniti efikasnijim.

Kada treba uzimati probiotike?

Idealno vreme za uzimanje probiotika je pre spavanja, jer su creva noću prilično neaktivna. Ne budite se noću da biste vršili veliku nuždu. Ako probiotik uzimate noću kada vam creva miruju, veća je šansa da će se on zakačiti, podeliti i potencijalno integrisati u creva.

Da li treba uzimati probiotike sa drugim lekovima?

Čak i ako ujutro uzimate vitamine ili druge lekove, uključujući bilo koje antibiotike, probiotike biste trebali uzimati noću. Uz više vremena u crevima, dobre bakterije mogu više uticati na isceljivanje vaših probavnih problema. I to je upravo ono što želite ako ulažete u dodatke ishrani.