filteri close
Objavljeno: 27.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/Bru-nO
300x600

Alergije na travu i korov obično potiču od polena koji biljke stvaraju. 

Ako vam sveže pokošena trava ili šetnja parkom iziritira nos ili vas zasvrbe oči, niste sami. Trava mnogim ljudima može predstavljati problem.

Međutim, postoje načini na koje možete upravljati alergijom na travu kako biste reakcije sveli na minimum. 

Šta je alergija na travu?

Alergijska reakcija se javlja kada dođete u kontakt ili udahnete supstancu na koju ste preosetljivi. Alergije na travu javljaju se kada udišete polen koji potiče od vrste trave koja uzrokuje napad vašeg imunog sistema.

Kako pregurati sezonu alergija? Ove stvari možete i sami preduzeti.

Ako sumnjate na alergiju na travu, ali još uvek niste dobili dijagnozu, lekar će možda uraditi test kože kako bi utvrdio postojanje vaših alergija i utvrdio šta ih tačno može uzrokovati. U zavisnosti od težine vaše alergije, alergen može izazvati različite reakcije u vašem telu.

Simptomi alergije na travu

Simptomi alergije na polen trave mogu se razviti brzo ili nakon određenog vremena nakon kontakta sa alergenom. Najčešći simptomi su:

• curenje ili začepljenost nosa
• svrab u grlu, ustima, koži ili očima
• oticanje očiju
• umor
• glavobolja ili pritisak u sinusima
• kijavica
• suzne oči
• koprivnjača
• kašljanje

Ako imate blage poteškoće sa disanjem, zakažite pregled kod alergologa. Ali ako imate ozbiljnih problema sa dahom, odmah potražite medicinsku pomoć.

Uobičajene alergije na travu

Mogli biste biti alergični na jednu ili više vrsta trave. Utvrđivanje vrste trave koja uzrokuje alergiju može vam pomoći da je izbegnete. 

Lečenje alergije na travu

Najbolji način za lečenje alergije na travu je izbegavanje alergena - ali to je lakše reći nego učiniti ponekad. Evo četiri koraka za smanjenje reakcija na travu ako je ne možete izbeći:

1. Smanjite izloženost

Kad možete, pokušajte da izbegnete da budete oko trave koja vas iritira. Možda ćete želeti da izbegnete košenje travnjaka ili da zamolite nekog drugog da to uradi.

Nosite zaštitnu odeću kako bi zaštitili kožu i oči od trave. Ne stavljajte veš napolje da se suši. Polen se može lepiti na vašoj odeći, peškirima i čaršavima.

2. Pazite na broj polena

Ako je broj polena trave visok, izbegavajte da izlazite napolje što je više moguće. Praćenje nivoa polena možete pronaći na internetu

Ako morate da budete na otvorenom, nosite masku za lice. 

3. Odeću koju ste nosili napolju odmah presvucite

Ako ste bili napolju, presvucite se kad uđete u zatvoren prostor. Pokušajte se istuširati nakon izlaganja travi.

Evo kako da sprečite najčešće alergijske okidače tokom uskršnjih praznika

Držite prozore zatvorene u vreme polena ili ako neko u blizini  kosi travu. Ovo će pomoći da polen trave ne uđe u kuću.

4. Koristite lekove

Ako imate blagu alergiju na travu, za borbu protiv simptoma možete koristiti lekove koji se prodaju bez recepta. Ako je vaša alergija ozbiljnija ili učestalija, lekar vam može propisati jedno od sledećeg:

• nazalni sprejevi za kortikosteroide
antihistaminici
• injekcije za imunoterapiju
dekongestivi

Prirodni saveznik u borbi protiv polenskih alergija je ulje crnog kima

Većinom simptoma alergije na travu možete lako upravljati izbegavanjem kontakta sa alergenom. Imati antihistaminike i dekongestive pri ruci ili u vašoj medicinskoj ormariću može vam pomoći u onim situacijama kada morate biti na otvorenom u neposrednoj blizini trave.

Ako imate ekstremno stezanje u grudima i otežano disanje, odmah potražite medicinsku pomoć.