filteri close
Objavljeno: 12.02.2021. Image source: pixabay/Anna Armbrust

Divno i ukusno voće ima brojne dobrobiti, ovo su glavne

Popularna kisela crvena bobica koja se u našim krajevima najčešće koristi za pravljenje pekmeza ili sokova, dobrodošla je i kao salata u mnogim kuhinjama Evrope, a uticaj ribizli na celokupno zdravstveno stanje će vas možda iznenaditi. 

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle su snažniji imunitet, manji rizik od raka creva, prevencija srčanih bolesti, niži krvni pritisak, zdravije kosti, kvalitetnija probava i čista koža. 

U istoriji je zabeleženo da su još u 11. veku crvenu ribizlu koristili kao dragoceni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova, ali i kao cenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lekovi.

"Plodovi bogova" - najzdravija namirnica na svetu!

I danas je poznata po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima koje ne bi trebalo zanemariti.  

1. Sastav i lekovitost 

Crvena ribizla sadrži proteine, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose  

2. Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost organizma na bolesti. 

Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme. 

Ishrana: Saveti kako da poboljšate vaše zdravlje

3. Štiti krvne sudove i kosti 

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze 

4. Diuretik i tonik za probavu 

Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana zaredom, problem zatvora nestaje. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. Blago delovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog creva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede pre obroka, pomaže boljoj probavi. Crvena ribizla poznati je diuretik jer podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za obolele od gihta ili reumatskih bolesti. 

Pasulj treba jesti bar dva puta nedeljno!

5. Mnogi delovi ribizle su korisni za zdravlje 

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema. 

Izgnječene bobice u spoljašnjoj primeni koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.