filteri close
Objavljeno: 05.02.2021. Image source: Pixabay/AURELIE LUYLIER, You're Welcome!
300x600

To je preporuka lekara, toliko je hrana zdrava

Često ćemo danas čuti da je pasulj "sirotinjska hrana" i mnogi sa prezirom govore o "klot pasulju" - onom koji se kuva bez mesa.

Kaže se da ga jede onaj ko mora ili onaj ko nema izbora. Naravno, znalci znaju da je istina drugačija i da je pasulj izuzetna hrana, a može se praviti na razne jako ukusne načine.

Ali, da li znate da neki stručnjaci preporučuju da se jede bar dva puta nedeljno zbog svog zdravlja.

Vodite računa šta jedete ako uzimate bilo koju vrstu lekova

Kako ističe dr Emir Solaković, ova mahunarka je stvarno izuzetna namirnica.

"Jednostavno rečeno, pasulj je nutritivno super hrana. Smeđi, šareni ili crveni pasulj jedan je od najboljih biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijumom. Sušenjem zrno ne gubi svoje hranjive sastojke. Ciljaj na najmanje dva obroka pasulje nedeljno.

Ideja za večeru: Preukusna salata sa ćuretinom i krem sirom

Mahunarke su najbolji i najveći izvor proteina u ishrani, a u obroku sa testeninom ili pirinčem daju visokokvalitetnu kombinaciju belančevina, koja se može uporediti sa mesom ili mlečnim proizvodima. Zato, ako želite da izbacite crveno meso iz ishrane, zamenite ga takvim obrokom", piše dr Solaković na svom Fejsbuk profilu.

"Razlog tome je sastav aminokiseline. Mahunarke sadrže velike količine aminokiseline lizina koji nedostaje žitaricama, a siromašne su aminokiselinama metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima žitarice obiluju", napisao je dr Solaković.