Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Pasulj treba jesti bar dva puta nedeljno!
To je preporuka lekara, toliko je hrana zdrava
Često ćemo danas čuti da je pasulj "sirotinjska hrana" i mnogi sa prezirom govore o "klot pasulju" - onom koji se kuva bez mesa.
Kaže se da ga jede onaj ko mora ili onaj ko nema izbora. Naravno, znalci znaju da je istina drugačija i da je pasulj izuzetna hrana, a može se praviti na razne jako ukusne načine.
Ali, da li znate da neki stručnjaci preporučuju da se jede bar dva puta nedeljno zbog svog zdravlja.
Vodite računa šta jedete ako uzimate bilo koju vrstu lekova
Kako ističe dr Emir Solaković, ova mahunarka je stvarno izuzetna namirnica.
"Jednostavno rečeno, pasulj je nutritivno super hrana. Smeđi, šareni ili crveni pasulj jedan je od najboljih biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijumom. Sušenjem zrno ne gubi svoje hranjive sastojke. Ciljaj na najmanje dva obroka pasulje nedeljno.
Ideja za večeru: Preukusna salata sa ćuretinom i krem sirom
Mahunarke su najbolji i najveći izvor proteina u ishrani, a u obroku sa testeninom ili pirinčem daju visokokvalitetnu kombinaciju belančevina, koja se može uporediti sa mesom ili mlečnim proizvodima. Zato, ako želite da izbacite crveno meso iz ishrane, zamenite ga takvim obrokom", piše dr Solaković na svom Fejsbuk profilu.
"Razlog tome je sastav aminokiseline. Mahunarke sadrže velike količine aminokiseline lizina koji nedostaje žitaricama, a siromašne su aminokiselinama metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima žitarice obiluju", napisao je dr Solaković.