filteri close
Objavljeno: 10.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Da biste se zdravo hranili, važno je i kako čuvate hranu

1. Stavljanje mesa na gornju policu frižidera

Možete staviti svoje meso na gornju policu frižidera kako biste ga držali dalje od druge hrane i izbegli unakrsnu kontaminaciju, ali ovo je najgore mesto za skladištenje mesa. Ukoliko sokovi iz mesa kapaju po drugoj hrani, mogu da kontaminiraju drugu hranu štetnim bakterijama.

2. Nepokrivena hrana

Verovatno ste stavili nepokriveni tanjir ili posudu u frižider iz žurbe ili čiste lenjosti, ali ovo je greška. Otvorena hrana može biti unakrsno kontaminirana nekuvanom hranom kao što je sirovo meso. Nepokrivena hrana se, takođe, brzo suši i može da upije sve mirise frižidera ili hrane.
Premestite hranu u hermetički zatvorenu posudu. Ovo će zadržati svežinu i sprečiti kvarenje hrane. Ako ste u žurbi, pokrijte hranu alu folijom.

3. Držite ostatke obroka predugo

Ako ih niste pojeli u roku od tri do četiri dana, izbacite ih. Čak i ako ne vidite očigledne znake propadanja kao što je buđ, hrana i dalje može biti opasna za jelo.

4. Čuvanje krompira pored jabuka i luka

Mnogi ljudi čuvaju krompir pored jabuka i luka u ostavi, ali ovo je greška. I jabuke i luk ispuštaju gas etilen, što može uzrokovati da vaš krompir nikne.

Koliko je štetna hrana pre odlaska na spavanje?

5. Hlađenje vlažnog voća i povrća

Može izgledati kao praksa koja štedi vreme da prethodno operete sve voće i povrće i bacite ih u frižider, ali ovo nije dobra ideja. Svaki put kada unesete vlagu, povećavate rizik od razvoja bakterija i kvarenja hrane.‌

6. Korišćenje pogrešnih posuda za skladištenje hrane

Lako je čuvati ostatke za poneti u kartonskim ili stiropornim posudama, ali nemojte to da radite. Ove posude nisu hermetički zatvorene, što može dovesti do ustajale hrane i čudnih mirisa iz frižidera.‌

U ostavi, većina stvari se može čuvati u originalnoj kutiji, ali svaka suva hrana koja nije u hermetički zatvorenoj posudi može da apsorbuje vlagu. Ovo može dovesti do grudastih prahova i mlohavih kolačića ili krekera.‌

Koristite posude za hranu koje imaju čvrsti poklopac i napravljene su od plastike, stakla ili metala. Za hranu u mikrotalasnoj pećnici koristite samo staklene posude ili uobičajeno posuđe. Zagrevanje neke plastike u mikrotalasnoj pećnici može izazvati ispiranje hemikalija u hranu.

7. Održavanje pogrešne temperature frižidera i ostave

Vaši prostori za skladištenje hrane moraju biti na odgovarajućoj temperaturi da bi se zaštitio kvalitet hrane. Ostava koja je previše topla će dovesti do toga da hrana izgubi hranljive materije, otopi se ili brže pokvari.

8. Nepravilno skladištenje konzervirane hrane

Dok konzervisana hrana ima dug vek trajanja, temperature preko 25 stepeni mogu prouzrokovati da se pokvare.

Anti-stres ishrana: 7 tajni svakodnevnog mira