filteri close
Objavljeno: 03.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/cattalin

Postoje trikovi iz drugih kultura koji su vrlo korisni

Svakog dana možemo da naučimo nešto novo, pogotovo kada je reč o ishrani. Uvek možete da poboljšate svoje zdravlje i da otkrijete nove trikove koje pomažu vašoj liniji. Iskoristite i one iz drugih kultura. Većina ih je vrlo jednostavna i može se lako integrisati u način života.

1. Usredsredite se na uživanje u hrani

Francuzi obožavaju hranu, ali na drugačiji način. Jedu polako, ne uskraćuju sebi ono što vole i odvajaju dovoljno vremena da uživaju u svakom zalogaju. Ne jedu s nogu i nije im važan kvantitet već kvalitet. To im pomaže u održavanju težine.

Zašto smo gladni kad se ne naspavamo?

2. Koristite štapiće za jelo

Ključni element azijske kulture može da vam pomogne da jedete sporije i da se zaustavite kada ste siti. Uzimajući manje zalogaje, lakše ćete prepoznati kada je dosta i manje su šanse da dođe do nepotrebnog prejedanja.

3. Dodajte više začina

Poznato je da se u Aziji i Indiji koristi mnogo začina. Kari i kurkuma mogu da suzbiju apetit, a govedina i brokoli u ljutom čiliju mogu da ubrzaju vaš metabolizam i zasite vas.

Recept za posni paprikaš koji ćete iznova i iznova praviti

4. Jedite dok niste 80 odsto siti

U japanskoj kulturi, običaj je da se jede dok niste 80 odsto siti. Jedete li do potpune sitosti, želudac će se širiti i biće neophodno više hrane da ga napunite. Ako odlučite da napustite sto kad vam je najukusnije, smanjićete ukupan kalorijski unos i mršavićete. Služeći se tim trikom, izbećićete i nadutost.

5. Zeleni čaj pre i nakon jela

U Kini se često pije zeleni čaj pre i posle jela  – ali ne tokom, budući da može da utiče na pravilnu probavu. Studija objavljena u listu Jornal of the American College of Nutrition potvrdila je da zeleni čaj ubrzava metabolizam. Isto tako, možete da preuzmete trik kojim se služe u Južnoj Americi i popiti roibos čaj. Pokazalo se da ubrzava rad metabolizma i pomaže pri upravljanju težinom.

MRŠAVLJENJE: Primenjujte ovih 10 stvari pre spavanja da biste lakše smršali

6. Setite se mediteranske hrane

Mediteranska hrana puna je voća, povrća, maslinovog ulja, ribe i žitarica sa celim zrnom, uz mnogo manje pržene hrane, crvenog mesa i prerađevina. Prateći tu vrstu ishrane, brzo ćete se početi da se osećate zdravije i srećnije.

7. Češće jedite kod kuće

Poljaci su jedan od naroda koji najčešće jede kod kuće i koji na posao nose hranu od kuće. Tako znaju tačno što jedu i izbegavaju nezdrave aditive – a i štede novac.

Jede vam se slatko? Vaše telo ima poruku za vas!

8. Boje na tanjiru

Ako na tanjir namirnice više različitih boja, to je pokazatelj da smo u obrok stavili mnoge različite hranljive materije, telo ćete više snabdeti potrebnim nutrijentima. Japanci vole ovakve raznobojne obroke.