filteri close
Objavljeno: 27.07.2020. Image source: Pixabay/Talip Özer
300x600

Najvažnije je otkriti pravi razlog ovog problema.

Iako nas gubitak apetita ne mora uvek brinuti, ako vam se dešavaju problemi s gutanjem, stalne mučnine, bol tokom jela ili neobjašnjiv gubitak telesne težine, stručnjaci kažu vreme je da posetite lekara.

Ovo mogu biti neki od razloga:

Anksioznost

Ako se borite sa anksioznošću, vrlo je verovatno da se borite i s manjkom apetita. Mučnine, osećaj teskobe, bezvoljnost i mnogi drugi simptomi specifični za aksioznost, deluju i na hormone koji usporavaju probavni sistem i utiču na osećaj gladi.

SAD VIŠE BRINEMO: Ponovo je dostupna besplatna pomoć psihologa

Depresija

Depresija može dovesti do dugoročnog gubitka apetita. Istraživanja su pokazala da depresija utiče na delove mozga koji prate psihološko stanje tela, ali i segmente poput apetita i gladi.

PSIHOTERAPIJA - Ovi simptomi upozoravaju na to da vam je neophodna stručna pomoć

Stres

Stres takođe može da izazove mučnine, ali i loše da deluje na probavu što u konačnom zbiru može imati negativne posledice po čovekov apetit. Da li ćete da se suočite s manjkom apetita, odlučuje tip stresa pod kojim se nalazite.

Bolest

Bolesti poput gripa ili stomačnih problema takođe mogu uzrokovati gubitak apetita. Respiratorne bolesti blokiraju čulo mirisa što hranu čini neukusnom. Zbog toga, gubite i apetit.

Ovo je nova realnost, jedno od ključnih pitanja je: KAKO OSTATI NORMALAN?

Trudnoća, lekovi...

Zanimljivo je da se, pored navedenog, žene sa gubitkom apetita suočavaju i tokom trudnoće. Takođe, bez obzira na pol, apetit neretko gubimo i tokom konzumiranja određenih lekova.

Izvor: Klix.ba