filteri close
Objavljeno: 15.03.2022. Image source: Foto: Pixabay/robbrownaustralia
300x600

U susret proleću predstavljamo vam osam razloga da započenete sa ovim hobijem na otvorenom.

1. Baštovanstvo i povrtarstvo vam mogu izgraditi samopoštovanje. Možda ne mislite da će vama biljke uspevati, ali nakon obrade, sadnje, negovanja i berbe biljaka, možda ćete videti malo drugačiju osobu u ogledalu: osobu koja može da uzgaja stvari i koja je malo više u skladu sa prirodom.

Uvek je dobar osećaj postizati nove ciljeve, a ako možete da uzgajate baštu, šta ne možete da uradite?

2. Sve to kopanje, sadnja i plevljenje sagoreva kalorije i jača vaše srce.

3. Baštovanstvo može pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

Baštanstvo vam daje priliku da se usredsredite na nešto i usmerite svoj um da radi sa ciljem, što je od pomoći, posebno sada kada se toliko govori o bolesti i smrti, da vidite kako stvari rastu i napreduju a vašim ruku su delo.

16 biljaka koje će vam pomoći da pobedite vrućinu i zdravstveni benefiti od njihovog korišćenja

4. Verovali ili ne ali prljavštine ispod noktiju dok kopate po zemlji može vas učiniti prilično srećnim. Udisanje M. vaccae, zdrave bakterije koja živi u zemljištu, može povisiti nivo serotonina i smanjiti anksioznost.

5. Sve to kopanje, sadnja i plevljenje čini više od puke brige o biljkama. Baštovanstvo će takođe povećati snagu vaših ruku. 

6. Baštovanstvo može biti solo aktivnost ili prilika za povezivanje sa porodicom i prijateljima. Sreća i oslobađanje od stresa koje pruža baštovanstvo je odlična stvar koju možete podeliti sa voljenima. Takođe, baštovanstvo ima posebne pogodnosti za decu. Rano izlaganje prljavštini povezano je sa brojnim zdravstvenim prednostima, od smanjenja alergija do autoimunih bolesti.

Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih

7. Zdrava doza vitamina D usled izlaganja sunčevim zracima povećava vaše nivoe kalcijuma, što koristi vašim kostima i imunom sistemu. Izlaganje sunčevoj svetlosti pomaže je starijim osobama da postignu adekvatne količine vitamina D. Samo ne zaboravite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

8. Uzgajanje sopstvene hrane može vam pomoći da jedete zdravije. Ako imate baštu sa povrćem, biljem ili voćem, dobijate sveže proizvode za koje znate da nisu tretirani pesticidima.