16 biljaka koje će vam pomoći da pobedite vrućinu i zdravstveni benefiti od njihovog korišćenja
Kako su letnje vrućine opet tu, mnogi od nas traže načine da se rashlade dok uživaju na suncu.
Sladoledom i hlada pića pružaju samo privremeno olakšanje.
Možda niste uzimali lekovito bilje kao opciju za rashlađivanje tokom vrelih dana, ali postoji mnogo biljaka koje vam mogu pomoći da spustite temperaturu.
Korijander
Korijander može imati antioksidativna, antikancerogena i neuroprotektivna svojstva.
Kako se koristi: Korijander je odličan dodatak supi, sosovima i salatama. On je nezaobilazan dodatak gvakamola sosu.
Nana
Nana je dobro poznata po osećaju hlađenja koji pruža, a često se koristi u balzamima za usne, sirupima protiv kašlja, pa čak i alkoholnim pićima.
Ulje od peperminta se široko koristi u biljnoj medicini za gastrointestinalne probleme.
Takođe, ima antimikrobno, protivupalno i umirujuće dejstvo.
Kako se koristi: Kao čaj, u kapsulama a možete da napravite i sprej za raspršivanje po telu za trenutno olakšanje.
Ruža
Ruža je popularna i svestrana biljka sa antiinflamatornim svojstvima.
Ruža može:
• olakšati bol
• smiriti opekotine
• smanjiti depresiju
• smiriti anksioznost
• poboljšati seksualnu disfunkciju
Ipak, većina ovih studija sprovedena je na životinjama. Neophodni su konačniji rezultati sa većim uzorcima kako bi se potvrdile koristi za ljude.
Kako se koristi: Ruža je izuzetno svestrana i može se koristiti u aromaterapiji ili ružinoj vodi ili ubacivati u čaj.
Lavanda
Ovaj popularni sastojak aromaterapije se obično koristi u kozmetici i sapunima. Prema istraživanju iz 2013. godine, studije na ljudima pokazuju da lavanda može biti korisna za:
• anksioznost
• depresiju
• nesanicu
• migrenu
Kako se koristi: lokalna primena ali možete je dodajti i u kupke, kozmetiku i piće.
Mirođija
Mirođija (kopar) je kulinarska biljka za koju se u tradicionalnoj medicini pokazalo da ima antioksidativna, antiprotozojska, antibakterijska i antikancerogena svojstva. Studija iz 2016. godine, primetila je da kopar može biti koristan za smirivanje želučanih tegoba i dijabetesa.
Kako se koristi: Koristite mirođiju za dodavanje supama, varivima, sosovima, prelivima i umacima. Odličan je dodatak krompiru, dobro se slaže sa omletima i obično se koristi za aromatiziranje kiselih krastavaca.
Kamilica
Čaj od kamilice je tradicionalno poznat po svojoj sposobnosti da umiri varenje, smiri živce i podstakne čvrst san.
Može ponuditi olakšanje za veliki broj bolesti:
• rane, iritacije kože, ekcemi, modrice, opekotine i osip
• nervna stanja poput neuralgije i išijasa
• reumatski bol i giht
• čireve i hemoroide
• glavobolje i migrene
• mastitis i ispucale bradavice
• infekcije oka, začepljeni suzni kanali i konjunktivitis
MASTITIS: Bolni problem pri dojenju o kome se mnogo ne govori
Ipak, važno je napomenuti da postoji potreba za više ljudskih ispitivanja koja bi potvrdila ove nalaze.
Kako se koristi: Pored ispijanja čaja, ulje kamilice možete lokalno koristiti za ublažavanje osipa, ekcema, artritisa i bolova u leđima.
Citronovac
Ima niz korisnih karakteristika:
• antioksidantno
• anksiolitičko
• neuroprotektivno
• antikancerogeno
• anestetik
• antimikrobno
• sedativni efekti
Tradicionalno koristi za dijareju, nadimanje, nesanicu i reumu. Ipak, važno je napomenuti da efikasnost i bezbednost citronovca nije u potpunosti procenjena kod ljudi.
Kako se koristi: Zbog svog citrusnog ukusa, citronovac je odličan dodatak želeu, sosevima i začinima. Od njega možete napraviti pesto ili preliv ili koristiti kao čaj.
Mišjakinja
Još jedna biljka sa različitim upotrebama, u tradicionalnoj medicine koristi se za:
• gojaznost
• dijabetes
• infekcije kože
• upala
• čir na želucu
• grčevi u stomaku
• bol
• anksioznost
Mnoga naučna ispitivanja sprovedena su na miševima su potvrdila njena pozitivna dejstva, ali potrebno je više istraživanja na ljudima.
Kako se koristi: Mišjakinja se može primeniti lokalno, ubaciti u ulje, napraviti čaj ili jesti sirova ili kuvana.
Kardamom
Kardamom je ukusni kulinarski začin koji se često koristi u tradicionalnoj indijskoj kuhinji.
Unos kardamoma značajno smanjuje nivo triglicerida kod ljudi. To ukazuje da bi kardamom mogao igrati indirektnu ulogu u poboljšanju simptoma metaboličkih poremećaja.
Kako se koristi: Kardamom se često koristi u kuvanju ili pečenju, posebno u kariju, varivima ili medenjacima i kao dodatak čaju.
Bazga
Bobice bazge sadrže puno vitamina C, dijetetskih vlakana i antioksidanata.
Takođe se pokazalo da ima i antivirusna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u lečenju gripa.
I bobice i cvetovi biljke bazge sadrže korisne hranljive sastojke.
Kako se koristi: Bazga se obično koristi u sirupima i gumijama za podršku imunitetu, kao i u džemovima, jelima, vinu i koktelima.
Hibiskus
Drveće hibiskusa daje prelepo ukrasno cveće koje se može koristiti za izradu različitih lekova.
Prema studiji iz 2020. godine, pozitivni profil fitonutrijenata u čaju od hibiskusa može imati koristi za:
• kardiovaskularno zdravlje
• upale
• oksidativni stres
• insulinsku rezistenciju
Šta treba da znate o insulinskoj rezistenciji
Ipak su potrebna duža i veća ispitivanja na ljudima.
Kako se koristi: Od cvetova hibiskusa stvara se divan čaj crvene boje, a može se koristiti i u poslasticama, džemovima ili salatama.
Limunska trava
Limunska trava je još jedna snažna biljka koja čini užitak za rashlađivanje. Pokazala je i blagotvorne efekte na upale kože.
Kako se koristi: Limunska trava uobičajeni dodatak tajlandskoj i ostalim kuhinjama jugoistočne Azije, ima svetao, citrusni miris i izrazit ukus. Dodajte je u supu, kari i soseve; koristite je u aromaterapiji; ili napravite od nje čaj.
Kanadska žutika
Kanadska žutika se tradicionalno koristi za lečenje infekcija i upala zbog svojih rashladnih i antibakterijskih svojstava. Tradicionalno se koriste za lečenje:
• rana
• digestivnih poremećaja
• čireva
• bolesti kože i oka
• karcinoma
Kako se koristi: Kanadska žutika se koristi u losionima, kapima, sprejevima, vodicama za oči i ženskim higijenskim proizvodima. Možete je uzimati kao čaj, tinkturu, ekstrakt ili prah - ali obavezno razgovarajte sa kvalifikovanim biljnim lekarom o pravilnom doziranju.
Oregonsko grožđe
Oregonsko grožđe je moćna biljka koja se koristi kod raznih zdravstvenih problema:
psorijaze i ekcema
probavnih problema
gorušice
Kako se koristi: Mnogi ljudi više vole da uzimaju oregonsko grožđe kao tinkturu zbog svog gorkastog ukusa. Možete jesti bobice biljke ili kuvati čaj.
Mačja trava
Ova biljka za hlađenje nije samo za mačke. Mačja trava se koristi u tradicionalnoj medicini za smirivanje nervoze, ublažavanje reumatskih bolova i smanjenje visokog krvnog pritiska. Takođe se ponekad koristi za lečenje kolike kod novorođenčadi.
Da, spavanje bez odeće utiče na naše zdravlje!
Kako se koristi: Mačja trava se može uzimati kao tinktura ili kuvati kao čaj. Tehnički se može i pušiti, ali to nije sjajan način da se iskoriste njegove prednosti. Naravno, možete ga podeliti i sa svojim mačkama posipajući omiljeno mestom za dremanje!
Aloja
Aloja je dobro poznata po svojoj efikasnosti u hlađenju i umirujućim opekotinama od sunca.
Prema pregledu iz 2018. godine, ima slične efekte i kada se unese u organizam. Benefiti od njenog korišćenja su brojni:
• imunomodulatorni
• hipoglikemijski
• antikancerogena
• gastro-zaštitni
• antifungalni
• protivupalno
Kako se koristi: Aloja se može lokalno koristiti ili dodavati jelima, smutijima i pićima.