filteri close
Objavljeno: 28.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/pasja1000
300x600

Zašto nam toliko sedenja loše utiče na leđa?

Bol u leđima, posebno onaj u krstima, veoma je rasprostranjen u svetu. To je jedna od najčešćih patologija bez obzira na starosnu dob ili način života. 

Po učestalosti, bol u leđima je odmah posle standardnih respiratornih infekcija i procenjuje se da ga je iskusilo oko 80 odsto stanovništva - lumbago, skolioza, hronični ili akutni bol, sve te neželjene pojave, iako bezopasne, mogu da predstavljaju veliki hendikep. 

Kako, međutim, objasniti tu epidemiju? 

OZBILJNO JE: Obični bolovi u leđima mogu dovesti do ozbiljnih deformiteta

Mnogi smatraju da su bolne leđne blokade uzrokovane stresom i modernim načinom života. 

Kanadski naučnici, pak, nude drugačije objašnjenje: oni veruju da se glavni uzrok ove patologije krije u evoluciji. 

Kimberli Plomp, paleontolog na Univerzitetu " Sajmon Frejzer" u Vankuveru, kaže da je čovek vrlo brzo, moguće i previše brzo, prešao sa četvoronožnog na dvonožno kretanje.

Diskus hernija je pošast savremenog doba

Pre oko četiri miliona godina, ljudska vrsta se mahom kretala na dve noge, ali je tek pre dva milion godina postala isključivo dvonožna. 

Iako se ovaj vremenski razmak može učiniti velikim, on je za evoluciju zapravo prilično kratak. Ova brza promena u načinu kretanja bi tako mogla da objasni rasprostranjenost bola u leđima.

Sedenje je NOVI RAK? Stručnjaci upozoravaju na opasnost preteranog sedenja

Privilegiju uspravnog hoda plaćamo dakle bolom koji se javlja zbog pritiska tela na kičmu koja je prvobitno bila prilagođena četvoronožnom kretanju. 

Tu teoriju po svemu sudeći potvrđuju naši rođaci majmuni koji se naizmenično kreću na četiri i dve noge, te zato manje pate od bola u leđima.