filteri close
Objavljeno: 16.03.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

Podsećamo, u Srbiji je juče uvedeno vanredno stanje sa ciljem sprečavanja i kontrolisanja širenja koronavirusa.

U Republici Srbiji je do 18 časova 16. marta 2020. godine registrovano ukupno 57 potvrđenih slučajeva COVID 19. 

 Do 18 časova 16. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 316 osoba koje su ispunjavala kriterijume definicije slučaja. 

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 16. marta 2020. godine testirani su uzorci 15 osoba od kojih su  2 pozitiva i 13 negativnih na novi korona virus.

Zatvoreni šalteri, ograničeno okupljanje, zabranjen izvoz lekova 

„Zatvorićemo sve šaltere, ograničićemo dodatno okupljanje u kafićima po metru kvadratnom, zabranjujemo izvoz lekova", saopštila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić najavljujući nove mere Vlade Srbije. 

Ograničena kupovina maski i sredstava za dezinfekciju 

Pored toga ograničava se kupovina maski, sredstava za dezinfekciju - 10 maksi, 10 pari rukavica, 2 veća, 5 manjih sredstava za dezinfekciju. Koliko god možemo da iskontrolišemo, iskontrolisaćemo - istakla je predsednica Vlade.

Ograničen porast cena određenih proizvoda

Vlada Srbije donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

150.000 za kršenje mere izrečene izolacije

Uvedene su novčane kazne za kršenje mere izolacije - do 150.000 dinara, i najavljene zabrane za izlazak ljudi starijih od 65 godina, uz predviđene sankcije.

Odlažu se sve operacije koje nisu hitne

U Srbiji se odlažu sve operacije koje nisu hitne, a zdravstvene ustanove primaće samo hitne slučajeve, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Sve operacije koje mogu da čekaju biće odložene, kao i kontrolni pregledi. 

Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemio terapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata,  prenosi Blic.

Ne zaboravite: Brojevi telefona koje možete pozvati ako sumnjate da imate simptome koronavirusa!

Produžava se važenje elektronskih recepata

Vlada je donela odluku da hronični bolesnici mogu terapiju podići u apoteklama i ako im je istekao elektronski recept, kako ne bi morali da idu u domove zdravlja, prave gužvu u čekaonicama i rizikuju da se virus proširi.

Od sutra ujutru na RTS-u i internetu – nastava za osnovce i srednjoškolce

Nastava onlajn osnovnih predmeta za osnovce biće emitovana na 3. programu RTS-a, a za srednjoškolce na RTS "Planeta". Nastava će se emitovati po blokovima, a školski dan počinje u osam ujutru i održavaće se 6 dana nedeljno.

Raspored emitovanja obrazovnog sadržaja možete pogledati ovde.

Pomoć najstarijima

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić apelovao je i danas na sugrađane da se što manje kreću, jer se u suprotnom povećava mogućnost da se infekcija širi i ponovio da nema razloga za paniku, da svih potrebnih namirnica ima dovoljno, te da je nepotrebno reagovati strahom.

Na današnjem sastanku potpredsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova sa predstavnicima Grada Beograda dogovoreno je da se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova angažuju, zajedno sa zaposlenima u nadležnim službama Grada Beograda, na pomoći stanovništvu koje ne može da izlazi iz svojih domova zbog proglašenog vanrednog stanja, prenosi Blic.

Psihološka pomoć građanima u periodu epidemije

Ministarstvo zdravlja obavestilo je javnost da su u cilju smanjenje stope anskioznosti i depresije u uslovima socijalne izolacije, kao i destigmatizacije u vezi sa sa virusom COVID-19, otvorene Nacionalne telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna.

Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima su:

0800 309 309

kao i posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje:

063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina)

063 1751150 ( za osobe starije od 18 godina)

Putem navedenih brojeva telefona stručna lica će savetodavnim radom sa svim zainteresovanim licima (osobama u izolaciji i karantinu, porodicama zaraženih osoba, zdravstvenim radnicima i saradnicima) i pružanjem podrške kao i adekvatnih informacija o načinima prevazilaženja stresa i anksizonosti doprineti očuvanja mentalnog zdravlja u uslovima epidemije i vanrednog stanja.

Veoma VAŽNA poruka srpskog pulmologa, svi treba da je pročitaju

Poziv dobrovoljnim davaocima krvi

Instituta za transfuziju krvi Srbije apeluje na sve zdrave, punoletne, savesne i odgovorne građane da u narednom periodu odvoje malo  vremena i daju krv u Institutu, Svetog Save 39, ili u nekoj od ekipa na terenu.

Navodi se da je u situaciji nakon proglašenja vanrednog stanja otkazan veliki broj akcija davanja krvi, i napominje da su za davaoce krvi uvedene dodatne mere predostrožnosti koje su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi, sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji sa korona virusom, prenosi Mondo.

Izvor: Blic, Mondo, Medik