filteri close
Objavljeno: 10.09.2024. Image source: Pixabay/ joshuemd
300x600

Ako držite dijetu ili se pridržavate propisanog plana ishrane, sigurno ste čuli za pojam "cheat day" i "cheat meal".

Naime, "cheat day" označava dan kad možete da prekršite dijetu.

Cheat day može biti koristan alat u dijeti, ali stavovi nutricionista se razlikuju. Evo nekoliko ključnih tačaka:

Koja je potencijalna korist?

  • Motivacija i dugoročnost: Mnogi nutricionisti tvrde da cheat day može pomoći u održavanju dijete na duže staze, jer daje osećaj slobode i smanjuje stres oko stroge kontrole hrane.
  • Smanjenje osećaja uskraćenosti: Konzumiranje omiljene hrane povremeno može pomoći da se izbegne osećaj uskraćenosti, što smanjuje šanse za prejedanje u budućnosti.

Koji su metabolički efekti?

  • Metabolizam i leptin: Teorija je da povremeno povećan unos kalorija može da pokrene lučenje hormona leptina, koji reguliše glad i metabolizam. To može pomoći da se spreči usporavanje metabolizma tokom dužeg kalorijskog deficita.
  • Povećanje energije: Veća količina ugljenih hidrata i kalorija može dati energiju za intenzivne treninge.

Koji su najčešći rizici i mane?

  • Prejedanje i gubitak kontrole: Za neke ljude cheat day može dovesti do prejedanja i gubitka balansa. Važno je da taj dan ne bude izgovor za prekomerno konzumiranje nezdrave hrane.
  • Mentalni aspekt: Previše fokusiranja na “zabranjenu hranu” može negativno uticati na odnos prema hrani, stvarajući cikluse krivice.

Mnogi stručnjaci preporučuju umesto celog dana, tzv. "cheat meal" – jedno obrok uživanje u omiljenoj hrani, što smanjuje rizik od prejedanja i zadržava balans.

*Ukratko, cheat day može biti koristan, ali je važno da se drži pod kontrolom i da služi kao povremeni način za održavanje dugoročne motivacije. Balans i svesnost su ključni!

DASH dijeta - prirodno snižava pritisak, a gubljenje kilograma je sjajna "nuspojava"