filteri close
Objavljeno: 14.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Pavel Danilyuk
300x600

Iako pranje zuba ponekad može da izgleda kao obaveza, ono je od suštinskog značaja za naše oralno zdravlje.

Savremena ishrana, koja se često sastoji od prerađene hrane i rafinisanog šećera, može negativno uticati na naše zube i desni. Na sreću, pranje zuba može pomoći u uklanjanju štetnih bakterija iz usta i sprečavanju bolesti desni, infekcija i karijesa. Uz sve prednosti pranja zuba koje nudi, možda ćete želeti da perete što je više moguće. Međutim, postoji i takva stvar kao što je previše pranja zuba.

Kada perete zube prejako ili previše puta u toku dana, rizikujete da istrošite zubnu gleđ, učinite zube osetljivijim, pa čak i rizikujete da dođe do recesije desni. Da biste sprečili prekomerno pranje zuba, treba da razmislite o idealnom vremenu za pranje zuba. Na primer, da li je bolje prati zube pre ili posle jela ujutru? 

Da li perete zube pre ili posle doručka?

Najbolje vreme za pranje zuba je kada ustanete. Međutim, ako  treba da ih operete odmah posle jutarnje šoljice kafe, najbolje je da sačekate 30 minuta kako ne biste oštetili zubnu gleđ.

Kada je reč o najboljim vrstama stomatoloških proizvoda, postoje neki koji su bolji od drugih. „Alternative prirodne paste za zube i tečnosti za ispiranje usta, kao što je izvlačenje ulja, i oralni probiotici za podršku zdravom oralnom mikrobiomu i opštem dobrom stanju su uvek bolja opcija. Preporučuje se i čišćenje koncem, korišćenje oralnih irigatora i ispiranje bezalkoholnom vodom za ispiranje usta jer neće dodatno isušiti usta. U onim trenucima kada nemate ništa pri ruci, preporučuje se da isperite usta sa malo vode jer to pomaže da se uravnoteži pH u ustima.

Ne perete zube pre odlaska na spavanje? Evo posledica