filteri close
Objavljeno: 12.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/jdj_land
300x600

Letnja sezona i nošenje kupaćih kostima mogu izazvati osećaj nesigurnost kod mnogih žena.

Koristite ove savete da izgledate i osećate se najbolje ovog leta.

Kako je leto samo što nije stiglo, rešavanje celulita može biti jedna od vaših većih briga, posebno ako ste ženskog pola. Zapravo, oko 90 % žena ima celulit i većini njih smeta njegovo prisustvo. 

Šta uzrokuje celulit?

Celulit je primetno taloženje masti ispod kože i karakteriše ga kvrgav, udubljen izgled. Najčešće se primećuje na butinama, bokovima, zadnjici i predelima stomaka i može trajati godinama ili biti doživotan.

Celulit je vidljiv, jer su masne ćelije ispod gornjeg sloja kože zaglavljene između niti vezivnog tkiva. Muškarci se često ne brinu zbog celulita samo zato što je njihovo vezivno tkivo drugačije struktuisano od ženskog.

Evo kako da se oslobodite CELULITA preskačući vijaču!

Struktura vezivnog tkiva žena je vertikalna, dok je muška pod uglom. To znači da masne ćelije nisu u stanju da se toliko probiju, što ograničava pojavu kvrga na koži.

Iako se malo zna o neposrednom uzroku celulita, dermatolozi identifikuju faktore rizika i one koji doprinose tome. Razvoj celulita može biti posledica:

• Genetike
• Ženskog pola
• Nošenjenja viška telesne težine i / ili debljanja
• Starenja
• Slaba proizvodnje kolagena 
• Dehidratacije
• Hormonske neravnoteže
• Nedovoljanog protoka krvi
• Loše limfne drenaže
• Sedećeg načina života
• Lošeg izbora i obrazaca ishrane

Uprkos uzroku, žene sa celulitom se okreću kremama, kozmetici, svetlosnoj terapiji i liposukciji kao rešenjima. Neke od ovih metoda ne samo da mogu biti skupe, već su i rizične po zdravlje. U stvari, liposukcija nosi niz opasnih rizika i može čak pogoršati izgled celulita!

Iako možda nećete moći da eliminišete celulit u potpunosti, postoje načini da smanjite njegov izgled.

Kako se najbolje boriti sa celulitom?

Usvajanje zdravog načina života jedan je od najboljih načina za ograničavanje izgleda celulita. I drugi prirodni lekovi, poput hladnog tuširanja i pilinga kafe, takođe mogu biti od pomoći.

1. Hranite se zdravo

Pravilna ishrana može delovati kao prirodni lek za celulit dovodeći do gubitka masti i kilograma. Neke namirnice mogu ograničiti pojavu celulita zahvaljujući hranljivim sastojcima koje nude:

• Uključite više zdrave hrane, poput integralnih žitarica, voća i povrća, nemasnih proteina i zdravih izvora masti.

• Smanjite proizvode bogate rafinisanim brašnom, šećerom, uljem i solju. Oni često daju prazne kalorije i dehidriraju kožu.

Najveći neprijatelj žena – CELULIT. Evo kako ga pobediti uz 10 praktičnih saveta

• Hrana na biljnoj bazi može se zaštititi od ćelijskih oštećenja i stvaranja celulita zahvaljujući svojim antioksidantima i fitonutrijentima.

• Hrana s kolagenom, uključujući supu od kostiju, može poboljšati elastičnost kože. Ovo može pomoći u smanjenju pojave celulita.

2. Osigurajte adekvatnu hidrataciju

Dehidracija je pretpostavljeni uzrok celulita. Dakle, održavanje hidratacije vodom pomaže u borbi sa njenim zadržavanjem istovremeno podržavajući zdravlje na ćelijskom nivou.

Kao opšte pravilo, ciljajte na najmanje 2 l vode svakog dana. Saveti za svakodnevno pijenje više vode uključuju, na primer, da pijtee vodu dok se priprema jutarnja kafa i da držite flašu sa vodom u kancelariji.

3. Redovno vežbajte

Pored zdrave ishrane, borite se protiv celulita i u teretani. Redovno vežbanje može pomoći onima koji mršave i smanjuju telesnu masnoću. Može se poboljšati i cirkulacija krvi, čime se smanjuje pojava celulita.

Jačanje i toniranje mišića možda neće baš ukloniti celulit. Međutim, ako dobijete više mišića, vaša koža će izgledati glađe i čvršće. Zamena masti mišićima, takođe, može učiniti celulit manje primetnim.

Evo kako da pobedite CELULIT i osigurate da se više ne vraća

Cilj je 150 minuta umerenog do snažnog kardio treninga svake nedelje. Takođe, uključite trening snage najmanje dva do tri puta nedeljno. Vežbajte sve mišićne grupe: leđa, grudi, ramena, ruke i noge.

4. Razmotrite druge prirodne lekove

Neki prirodni lekovi mogu biti korisni za smanjenje vidljivosti celulita:

• Tuširanje hladnom vodom može poboljšati cirkulaciju krvi, čime potencijalno smanjuje vidljivost celulita.

• Korišćenje pilinga od kafe.

• Istražite različite tehnike masaže koje mogu privremeno smanjiti izgled celulita. To čine istezanjem kožnog tkiva i poboljšanjem cirkulacije.

Važno je zapamtiti da takve vrste lekova uglavnom nude samo kratkotrajno olakšanje. Ciljano lečenje celulita je teško ili potencijalno nemoguće.

5. Usvojite zdrav životni stil

Rešavanje pojave celulita zahteva dugotrajne promene. A usvajanje zdravog načina života jedna je od uspešnih metoda za smanjenje njegove vidljivosti. To uključuje gore navedene metode, uključujući zdravu ishranu, hidrataciju i vežbanje.

Na kraju, ipak se obratite stručnjacima koji se bore protiv celulita. Oni mogu pomoći u identifikovanju sigurnih i efikasnih metoda. Rad sa nutricionistom i ličnim trenerom može biti koristan za preporuke o ishrani i vežbanju, prema ličnim ciljevima i potrebama.