filteri close
Objavljeno: 21.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/mohamed_hassan
300x600

Preskakanje vijače je oblik kardiovaskularne vežbe koja sagoreva kalorije i podstiče gubitak kilograma. 

Iako celulit nije štetan za vaše sveukupno zdravlje, on je uočljiv na površini  i može izazvati nesigurnost. 

Gubitak kilograma može umanjiti pojavu celulita, ali ga ne može potpuno ukloniti. Fizička aktivnost tu značajno pomaže.

Pravilno izvođenje vežbi sa vijačom

Pre nego što počnete da preskačete vijaču primenite dinamično zagrevanje. Izvodi se u pokretu i priprema vaše telo za vežbanje sprečavajući povrede mišića. 

Cilj im je da se povećava pokretljivost u zglobovima ramena i skočnim zglobovima. Izvode se rotiranjem skočnih zglobova, sleganja ramenima, savijanja u stranu, pravljenje naizmeničnih krugova rukama, zamaha nogama i dohvatanja nožnih prstiju.

Zatim, lagano skačite pet minuta pre nego što započnete trening. To će polako podići vašu osnovnu telesnu temperaturu i dodatno olabaviti vezno tkivo.

5 predloga: Vežbajte tako da vas rezultati sami motivišu

Povećajte tempo kako biste došli do intenziteta treninga. Skočite brzinom kojom vas prekida znoj i teško dišete. Ovo može biti i spor tempo ako ste početnik u vežbanju. Ostanite u ovom tempu do kraja vežbanja. 

Da biste smršali, preporučuje se 30 do 50 minuta fizičke aktivnosti, pet dana u nedelji. Možete preskakati vijaču i dva ili tri puta dnevno da biste akumulirali potrebno vreme, ako vam je tako zgodnije. 

Evo kako da pobedite CELULIT i osigurate da se više ne vraća

Izvedite intervalni trening da biste poboljšali rezultate. Izvršite lagano zagrevanje, a zatim umerenim tempom skačite 30 sekundi, onda brzim tempom tokom 60 sekundi, a zatim usporite 30 sekundi i tako do kraja treninga. Intervalni trening pomaže vam da sagorite veliku količinu kalorija.

Redovno preskačite vijaču da biste postigli najbolje rezultate.  Ako neredovno vežbate, nećete mnogo napredovati. 

Saveti

Opšti cilj smanjenja celulita je gubitka kilograma. Ako ne obratite pažnju na unos hrane, umanjićete svoje rezultate vežbanja. Da biste postigli najbrže rezultate, smanjite kalorije i ne jedite ništa osim hrane guste. Ako smanjite unosza 500 kalorija, izgubite oko 1 kilogram. 

Zbog intenziteta intervalnog treninga, ne morate dugo da vežbate. Primenite 30-minutno vežbanje računajući u to i vaše zagrevanje i hlađenje.

Upozorenja

Posavetujte se sa lekarom pre nego što započnete novu rutinu vežbanja, posebno ako vas muče povrede ili zdravstveno stanje.