filteri close
Objavljeno: 19.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/Skullman
300x600

Rana menopauza je prestanak menstruacije pre 45. godine ženinog života i može može povećati šanse za komplikacije poput osteoporoze i srčanih oboljenja.

Menopauza je normalan deo starenja žene koji se obično dešava između 45. i 55. godine. Menopauza nastaje usled prestanka menstruacije, posle čega žena više ne može da zatrudni prirodnim putem. Nju može izazvati i operacija odstranjivanja jajnika ili materice.

Šta se smatra ranom menopauzom?

Menopauza koja se dogodi pre 45. godine smatra se preuranjenom. Oko 5% žena prirodno prolazi kroz ranu menopauzu.

Rana menopauza nema uvek jasan uzrok, ali najčešće se javlja u sledećim situacijama:

• Porodična istorija rane menopauze
• Hromozomske abnormalnosti
• Autoimuna bolest
HIV
• Hirurško uklanjanje jajnika
• Hirurško uklanjanje materice
• Hemoterapija
• Lečenje karlice zračenjem karcinoma
• Sindrom hroničnog umora
Pušenje

Sindrom hroničnog umora - podmuklo oboljenje koje može ostaviti jake posledice

Rana menopauza nije isto što i perimenopauza, što je prelazni period pre menopauze u kome menstruacije postaju neredovne. Simptomi poput valunga, seksualnih promena i promena raspoloženja mogu početi tokom perimenopauze.

Ponekad se rana menopauza meša sa primarnom insuficijencijom jajnika, ranije poznatom kao prerano otkazivanje jajnika. Ova dva stanja dele mnoge simptome jer su oba uzrokovana nedostatkom estrogena. Primarna insuficijencija jajnika je kada jajnici prestanu sa normalnim funkcionisanjem pre 40. godine. Međutim, žene sa prevremenom insuficijencijom jajnika mogu i dalje imati neredovne menstruacije, pa je čak moguća i trudnoća. Žena sa preuranjenom menopauzom ne može zatrudneti i nije imala menstruaciju punih godinu dana.

Može li se sprečiti?

Mnoge stvari mogu doprineti ranoj menopauzi, pa je teško odrediti konačne načine za njeno sprečavanje. Postoje neki dokazi da neke stvari mogu uticati na vas u menopauzi, pa iako nema garancija, možete promeniti način života kako biste povećali šanse da izbegnete ranu menopauzu. Obratite pažnju na sledeće:

Pušenje: Pušenje nanosi štetu organizmu, uključujući hormone. Utvrđeno je da žene koje puše dostižu menopauzu u proseku 2 godine ranije od nepušača. Postoji toliko mnogo razloga za prestanak pušenja, a sprečavanje prerane menopauze je na toj dugačkoj listi.

Ishrana: Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da postoji veza između ishrane i godina života kada žena doživi menopauzu. Utvrđeno je da namirnice poput testenina i pirinča su u korelaciji sa ranijim početkom menopauze. Međutim, studija je imala ograničenja pa ne može sa sigurnošću da potvrdi svoje zapažanje. 

Rana menopauza povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Težina: Veća je verovatnoća da će žene sa prekomernom težinom i visokim indeksom telesne mase (BMI) imati ranu menopauzu. Ako sledite zdravu i uravnoteženu ishranu i redovno vežbate da biste smršali, možda ćete moći da sprečite ranu menopauzu. Ako vam je potrebna pomoć oko plana mršavljenja, razgovarajte sa svojim nutricionistom i on će vas uputiti na najzdraviji način.

Drugi faktori: Iako nema dokazane uzročnosti, drugi mogući faktori koji utiču na početak menopauze uključuju nedostatak izlaganja suncu i nedostatak vežbanja. Uvek je dobra ideja izaći napolje i aktivirati se.

Iako ne postoji garancija da možete sprečiti ranu menopauzu, simptomima možete upravljati konsultovanjem endokrinologa. Možete sarađivati sa lekarom kako biste smislili plan koji može uključivati hormonsku terapiju, lekove ili promene u načinu života. Hormonska terapija se obično preporučuje za preranu i ranu menopauzu radi zaštite kostiju i srca.

Kada otići kod lekara?

Ako imate pitanja ili ste zabrinuti u vezi sa ranom menopauzom, konsultujte  endokrinologa. Svaka žena je različita, pa treba napraviti specifičan plan lečenja kako bi zadovoljila njihova jedinstvena medicinska potreba.