filteri close
Objavljeno: 16.09.2022. Image source: Foto: Pexels/Helena Lopes
300x600

Klima uređaj pomaže da se obezbedi cirkulacija čistog vazduha u našim domovima. U nekim slučajevima, međutim, može biti kriva ako primetite da kašljete više nego obično.

Prvo i najvažnije, proverite filter. Kašalj može signalizirati da je vreme da zamenite svoj stari filter za novi. Iako su filteri efikasni u hvatanju otežavajućih alergena kao što su prašina, perut kućnih ljubimaca i još mnogo toga, to ne mogu činiti dugo vremena. Na kraju će sve to nakupljanje sprečiti da filter radi ispravno i čak može da se vrati nazad u vazduh. 

Očistite filter otprilike svakih šest nedelja. Ako imate teže alergije, to će možda morati da se uradi ranije, na primer svakog meseca. Ako vam se čini da je filter prilično pun, ili ga zamenite novim ili ga očistite ako je za višekratnu upotrebu. 

Uticaj klime na disajne puteve

Slično kao što zimski vazduh može da isuši naše disajne puteve, tako može i vazduh iz vašeg klima uređaja. Dok nam klima obezbeđuje hladan vazduh, ona takođe uklanja i vlažnost iz vazduha, ostavljajući neke ljude podložnim astmi. Suv kašalj koji karakteriše astmu može biti izazvan alergenima, jakim mirisima ili hladnim vazduhom. Zato termostat držite na toplijoj temperaturi ako otkrijete da je vaš kašalj izazvan hladnim, suvim vazduhom. Podešavanje termostata na podeoke između 24 i 26 stepeni može pomoći u ublažavanju simptoma. Alternativno, ovlaživač vazduha može pomoći.

Ovo su stvari koje dodatno oštećuju pluća, a često ih nismo svesni

Iako retko, može se pojaviti i legionarska bolest čiji simptomi su slični gripu kao odgovor na specifične alergene. Alergijska reakcija uzrokovana udisanjem buđi ili gljivica koje rastu unutar ovih uređaja. Simptomi mogu uključivati groznicu, jezu, kratak dah i kašalj. Ako se ne leči, može dovesti do dodatnih zdravstvenih problema. Zbog toga je važno redovno održavati klima uređaje kako biste bili sigurni da udišete čist, zdrav vazduh.