filteri close
Objavljeno: 27.12.2022. Image source: Foto: Pixabay/Carlos_Sena
300x600

Ako primetite bilo kakve promene na koži vaše bebe, kao što su osip, izbočine ili promenu boje, to može ukazivati na stanje kože ili drugi zdravstveni problem.

Kod beba se mogu javiti različita problemi sa kožom zbog njene delikatne prirode, poput akni, pelenskog osipa iili ekcema. Akne, koje se obično smatraju tinejdžerskim problemom, mogu se pojaviti i kod beba, ali obično nestaju same od sebe u roku od nekoliko meseci. Ako ste zabrinuti zbog ekcema ili akni kod beba, uvek je najbolje da se konsultujete sa zdravstvenim radnicima za ispravnu dijagnozu i plan lečenja. Evo na šta da obratite pažnju.

Kako izgleda ekcem kod beba?

Ekcem (atopijski dermatitis) uzrokuje upalu, crvenu kožu i svrab. To je uobičajeno stanje kod dece i beba, koje se obično pojavljuje u roku od 3 meseca od rođenja. Bebe sa ekcemom mogu imati crveni, ljuspavi osip koji se pojavljuje na njihovoj koži i može biti praćen intenzivnim svrabom. Ekcem se može pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće nalazi na licu, vratu, rukama, laktovima i kolenima.

Kako se pravilno hrani beba? Kratki vodič za sve!

Faktori rizika za pojavu ekcema su genetski i ekološki. Bebe sa ekcemom često imaju porodičnu istoriju bolesti, a mogu imati i druge alergije ili poremećaje imunog sistema. Okidači za ekcem mogu biti stres, određena hrana, promene temperature i iritansi kao što su određeni sapuni i deterdženti.

Lečenje ekcema kod beba obično uključuje eliminisanje okidača, nanošenje kortikosteroidnih krema i promenu tehnika kupanja kako bi se kontrolisali simptomi. U teškim slučajevima mogu biti potrebni lekovi. Važno je da sarađujete sa pedijatrom da biste razvili efikasan plan lečenja.

Kako izgledaju akne kod beba?

Akne kod beba su uobičajeno stanje kože koje uzrokuje pojavu ružičastih ili belih kvrga na bebinoj koži, obično na licu i vratu, a uzrokovano je inflamatornom reakcijom na kvasac. Neki naučnici veruju da su preterano aktivne lojne žlezde glavni uzrok. 

Najčešće se pojavljuju kod novorođenčadi, ali se može javiti i kod starijih beba. Obično se pojavljuje u roku od 2 do 4 nedelje života i nestaje sam od sebe. Uprkos tome, savetuje se da ne koristite toplu vodu i proizvode za negu masne kože. Takođe savetuju da ne trljate zahvaćena područja. Takođe, zapamtite da određeni sapuni, deterdženti i druge supstance mogu iritirati bebinu kožu i izazvati kožne bolesti. Stoga je važno da koristite nežne proizvode kako biste izbegli iritaciju bebine kože, kao što vam je savetovao njen lekar.