filteri close
Objavljeno: 10.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/papazachariasa
300x600

Ako ste popili previše pića i probudili se sa neprijatnim simptomima, primamljivo je potražiti brz lek.

Mamurluk se dešavaju kada se nivo alkohola u krvi vraća na nulu, što uzrokuje simptome kao što su umor, suva usta, glavobolja, uznemireni stomak, osetljivost na svetlost i probleme sa koncentracijom. Može poremetiti i vaš san i pokrenuti blagu dehidraciju. 

Mlečni čičak, biljka koja podržava zdravlje jetre, često se promoviše kao narodni lek za mamurluk. Ipak, možda se pitate da li je efikasan.

Da li je mlečni čičak efikasna strategija protiv mamurluka?

Mlečni čičak (Silibum marianum) je bodljikava cvetnica koja raste u toploj klimi.

Ova biljka se medicinski koristi hiljadama godina. Blagotovorno deluje na jetru, što je možda razlog zašto se ponekad preporučuje za mamurluk.

Međutim, nijedan naučni dokaz ne ukazuje na to da čičak leči ili sprečava simptome mamurluka.

Kako mleko čička deluje u vašem telu?

Kada vaše telo razgradi alkohol, ostaju toksični nusproizvodi. Oni izazivaju upale u celom telu, posebno u jetri, želucu i mozgu.

Vremenom ova upala nepovratno oštećuje jetru, što može dovesti do ciroze.

Kako najbrže izlečiti mamurluk

Studije o čičku sugerišu da može detoksifikovati neka štetna jedinjenja u alkoholu, štiteći jetru. Pored toga, deluje kao antioksidans, neutrališući štetne slobodne radikale koji nastaju dok vaše telo metabolizuje alkohol.

Pored toga, čičak može da isključi inflamatorne signale koje aktivira alkohol.

Iako istraživanja na ljudima nisu zaključna, mleko čička se često koristi kao dopunska terapija za neka oboljenja jetre. Može pomoći usporavanju ili preokretanju oštećenja jetre uzrokovanih: 

⦁ alkoholizmom
⦁ cirozom
hepatitis
⦁ bezalkoholna masna bolest jetre
rak jetre

Uprkos ovim potencijalnim prednostima, čičak ne treba smatrati lekom protiv mamurluka.

Da li biste trebali probati?

Nema dokaza da ćete se od čička osetiti znatno bolje ako imate mamurluk.

Iako antiinflamatorna jedinjenja u čičku mogu minimalizovati simptome izazvane upalom, kao što su bolovi u telu, oni neće pomoći suvim ustima ili glavoboljama izazvanim dehidracijom, kao ni umorom uzrokovanim poremećenim snom.

Stoga je bolje da odaberete drugi lek.

Doziranje i sigurnost

Mlečni čičak je siguran za većinu ljudi, a studije pokazuju da se on generalno dobro podnosi. 

Najčešći neželjeni efekti su uznemireni stomak, mučnina, dijareja i alergijske reakcije. Pre uzimanja - ili bilo kog dodatka - treba da se obratite svom lekaru u slučaju da stupa u interakciju sa drugim lekovima ili bilo kojim osnovnim zdravstvenim. 

Nikako nemojte ići mamurni na trening

Možda ćete želeti da izbegnete njegovu upotrebu ako:

⦁ ste u drugom stanju, zbog nedovoljnih istraživanja bezbednosti
⦁ imate alergiju na biljke iz porodica Asteraceae ili Compositae, koje uključuju ambroziju
⦁ uzimajte lekove za šećer jer čičak može opasno smanjiti nivo šećera u krvi

Ako se odlučite da probate čičak, imajte na umu da se doze razlikuju među brendovima i da svi proizvodi ne sadrže istu količinu aktivnog sastojka. Potražite onaj koji je standardizovan da sadrži 70–80% mlečnog čička i sledite informacije o doziranju na etiketi. 

Alternativni lekovi protiv mamurluka

Ne postoji naučni konsenzus o tome kako najbolje sprečiti ili lečiti mamurluk. Teško je - i moguće je neetično - izvoditi velike, visokokvalitetne studije mamurluka na ljudima, pa većina dostupnih istraživanja koristi laboratorijske pacove.

Ipak, neka hrana, bilje i dodaci koji se prodaju bez recepta mogu vam pomoći da brže izbacite alkohol iz tela i smanjite simptome mamurluka, uključujući mučninu, povraćanje, dijareju, drhtavicu i glavobolju. Tu spadaju:

⦁ pueraria lobata, azijska biljka poznata i kao kudžu
⦁ kaktus od bodljikave kruške (Opuntia)
đumbir

Stručnjaci se generalno slažu da će se zbog ovih prirodnih lekova osećati blago bolje, ali nijedan neće izlečiti sve vaše simptome mamurluka.

Isto važi i za pijenje puno tečnosti i uzimanje aspirina, ibuprofena ili paracetamola. Ove strategije mogu ublažiti suva usta i glavobolje povezane sa dehidracijom, ali malo će učiniti za mučninu ili umor.

Sve u svemu, iako mleko čička može zaštititi jetru od različitih efekata alkohola, nijedno istraživanje ne sugeriše da sprečava ili leči simptome mamurluka.

Stoga, iako je bezbedno za većinu ljudi, ne biste ga trebali smatrati lekom.

Umesto da se oslanjate na supstancu za iskorenjivanje mamurluka, najbolja strategija prevencije je  ograničiti ukupan unos alkohola.