filteri close
Objavljeno: 26.02.2020. Image source: minanfotos/Pixabay
300x600

Globus hystericus u narodu je poznat kao osećaj knedle, ili zalogaja u grlu.

Za njega je karakteristično da se ne javlja (samo) tokom jela ili konzumiranja tečnosti, već kontinuirano traje, često ometajući opušteno gutanje i disanje.

Iako pacijenti najčešće posumnjaju na bolesti štitne žlezde, ovaj problem u najvećem broju slučajeva nema organski uzrok, već je najčešće direktna posledica nervoze.

Nazvan je globus hystericus na osnovu Frojdovih zapažanja o tegobama koje nemaju organski uzrok a muče pacijente (pretežno ženskog pola). 

On je to stanje nazvao „histerija”, želeći na taj način da objasni da je tegoba posledica „nezadovoljene žene”, tj njihove nezadovoljene materice („hystera”, na grčkom). 

Danas se ovakvi simptomi svrstavaju u neorganske, psihogene, neurotičke, to jest - nastale „na nervnoj bazi”.

Anksioznost: najbolji načini da je razumete i izborite se sa njom

Osećaj knedle u grlu u najvećem broju slučajeva posledica je stresa, a pogoršava se kada se osoba dodatno zabrine usled novonastalog stanja.

Mentalni stres koji sa sobom nose nerešeni sukobi, anksioznost ili bolesti poput depresije, često dovodi do privremenog ili dugoročnog osećaja pritiska ili stranog tela u grlu bez ikakvog organskog uzroka.

Obično prolazi nakon lekarskog pregleda (kada rezultati analiza pokažu da nema razloga za brigu), ili nakon završetka stresnog perioda u životu osobe.

Ipak, osećaj knedle u grlu ne mora biti psihološki izazvan, te svakako treba obratiti pažnju i na moguće organske uzroke.

Vrat je važno područje tela u kome se nalaze žlezde, dušnik i grkljan, tako da je u ispitivanju uzroka najpre važno proveriti da li su svi organi zdravi, i postoji li eventualno strano telo koje ometa govor, disanje i gutanje.

Akutni osećaj stranog tela može biti prouzrokovan alergijom, što je takođe potrebno blagovremeno otkriti.

Konačno! Srbija uskoro dobija savetovalište za alergije, celijakiju i druga oboljenja u ishrani

Brzo gutanje hrane takođe može biti razlog zapinjanja hrane i uglavnom se rešava gastroskopijom.

Nakon gutanja većih, nedovoljno sažvakanih zalogaja i brze konzumacije hrane i pića mogu se, uz pritisak u grudima, pojaviti knedla u grlu i podrigivanje.

Kad osećaj knedle u grlu traje duže, u pitanju može biti problem u radu štitne žlezde, pojava ciste i fistule na vratu,mikoza (gljivična infekcija) i slično.

Ukoliko je osećaj knedle u grlu povezan sa problemima u radu štitne žlezde, najčršće je praćen još nekim od navedenih simptoma

  • drhtanje ruku,
  • poremećaja spavanja
  • preterano znojenje
  • iznenadni napadi gladi i žeđi

Prirodni lekovi za štitnu žlezdu

Česti uzroci osećaja knedle u grlu su i prehlada, bronhitis ili upala uha, pa je obično praćeno i osećajem ptitiska u grudima, često uz povećan povratak želudačne kiseline u jednjak.

Napetosti mišića ili vezivnog tkiva takođe može uzrokovati osećaj knedle u grlu. 

Pojavljuju se od ožiljaka operacija na vratu ili u grlu ili usled nepravilnog držanja glave,odnosno celog tela.

Ipak, u najvećem brojju slučajeva uzrok „knedle u grlu” zapravo je - nervoza.

11 jasnih simptoma ANKSIOZNOSTI