filteri close
Objavljeno: 29.08.2023. Image source: Pixabay/Wow Phochiangrak
300x600

Zdravo i vrlo ukusno, savršen spoj lepog i korisnog

Postoje načini da ojačamo kosti, mnogi načini, a jedan od njih je i ishrana. Postoje namirnice koje možemo da jedemo a koje će nam ojačati kosti.

A zašto je to važno?

Ne samo da vam pomažu da se krećete i ostanete uspravni, kosti vam takođe pomažu u zaštiti vaših osetljivih unutrašnjih organa i snabdevaju vas ključnim mineralima kao što su kalcijum i fosfor.

Prema lekaru Angelu Planelisu iz Akademije za ishranu u Sijetlu, ono što jedemo i aktivnosti koje radimo tokom godina utiču na zdravlje kostiju.

Prejedanje: Skriveni neprijatelj zdravlja

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su bogati kalcijumom, koji doprinosi strukturi kostiju. Manje masno mleko i grčki jogurt su odlični izvori kalcijuma. Lekari napominju da ako birate namirnice koje su obogaćene vitaminima koji su rastvorljivi u mastima, to su vitamini A i D.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže nešto manje kalcijuma, ali nude dve druge hranljive materije neophodne za zdravlje kostiju, a to su magnezijum i fosfor. Magnezijum vam pomaže u apsorpciji i zadržavanju kalcijuma u kostima. Fosfor je ključna komponenta kostiju jer otprilike 85 procenata fosfora u vašem telu može se naći u vašim kostima i zubima.

Semenke imaju sličnu nutritivnu vrednost kao i orašasti plodovi

Semenke vam obezbeđuju kalcijum, magnezijum i fosfor, a sadrže i vlakna i omega-3 masne kiseline, koje sadrže nezasićene masne kiseline koje mogu smanjiti holesterol, upalu u telu i održavati nesmetan rad vašeg mozga i nervnog sistema.

Znate li šta je "vitamin P" i koliko utiče na naše zdravlje?

Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće pruža nekoliko hranljivih materija koje podržavaju zdravlje kostiju, poput vitamina K i kalcijuma. Lekari navode da vitamin K deluje zajedno s kalcijumom, a njegov nedostatak je povezan s osteoporozom i prelomima. Lisnato zeleno povrće podrazumeva rukolu, spanać, kelj, kupus i brokulu.

Mahunarke

Sve vrste pasulja nude bogatu dozu hranljivih materija za izgradnju kostiju kao što su magnezijum, kalcijum i fosfor. Pored toga, pasulj je obično bogat vlaknima i proteinima, što može biti posebno korisno za one koji se hrane biljno.

Ove hrane se mnogi gade, ali je ona jako dobra po zdravlje!

Riba

Riba, posebno masnije vrste kao što su losos i tunjevina, imaju znatne količine vitamina D, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Vitamin D je rastvorljiv u mastima i igra ključnu ulogu u rastu kostiju.