filteri close
Objavljeno: 22.06.2020. Image source: bohed/Pixabay
300x600

Brzina kojom jedemo direktno utiče na naše zdravlje!

Osobe koje brzo jedu, osim sklonosti ka nagomilavanju viška kilograma izložene su i većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.

Mnoga ispitivanja potvrđuju da se brzom konzumacijom unosi znatno veća količina hrane od neophodne, ali i da osećaj sitosti nastupa sa zakašnjenjem.

Brza konzumacija hrane može dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, sugeriše istraživanje sprovedeno u Litvaniji.

Domaća ishrana je najbolja za decu, u svakom smislu!

U novu studiju bila su uključena 234 ispitanika sa dijabetesom tipa 2 i 468 zdravih osoba iz kontrolne grupe.

Utvrđeno je da su učesnici istraživanja koji su brže jeli imali prosečno dva i po puta veći rizik za prisutnost dijabetesa tipa 2, kao i da su imali i veći indeks telesne mase.

Istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu takođe sugeriše da osobe koje brže jedu imaju veće šanse za "prikupljanje" suvišnih kilograma.

Prazne kalorije: Evo predloga za kvalitetnu zamenu za nezdrave grickalice

U časopisu Journal of the American Dietetic Association navodi se i da su ispitanice koje su brže jele unosile veće količine hrane pre nego što bi nastupio osećaj sitosti.

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu "Otago" učestvovalo je oko 1.600 žena od 40 do 50 godina.

Ispitanice koje su najsporije jele u proseku su imale najmanji indeks telesne mase, dok je indeks telesne mase bio prosečno šest odsto veći kod žena koje su najbrže jele.