Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
I nauka kaže: JEDITE SPORIJE!
Brzina kojom jedemo direktno utiče na naše zdravlje!
Osobe koje brzo jedu, osim sklonosti ka nagomilavanju viška kilograma izložene su i većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.
Mnoga ispitivanja potvrđuju da se brzom konzumacijom unosi znatno veća količina hrane od neophodne, ali i da osećaj sitosti nastupa sa zakašnjenjem.
Brza konzumacija hrane može dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, sugeriše istraživanje sprovedeno u Litvaniji.
Domaća ishrana je najbolja za decu, u svakom smislu!
U novu studiju bila su uključena 234 ispitanika sa dijabetesom tipa 2 i 468 zdravih osoba iz kontrolne grupe.
Utvrđeno je da su učesnici istraživanja koji su brže jeli imali prosečno dva i po puta veći rizik za prisutnost dijabetesa tipa 2, kao i da su imali i veći indeks telesne mase.
Istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu takođe sugeriše da osobe koje brže jedu imaju veće šanse za "prikupljanje" suvišnih kilograma.
Prazne kalorije: Evo predloga za kvalitetnu zamenu za nezdrave grickalice
U časopisu Journal of the American Dietetic Association navodi se i da su ispitanice koje su brže jele unosile veće količine hrane pre nego što bi nastupio osećaj sitosti.
U studiji sprovedenoj na Univerzitetu "Otago" učestvovalo je oko 1.600 žena od 40 do 50 godina.
Ispitanice koje su najsporije jele u proseku su imale najmanji indeks telesne mase, dok je indeks telesne mase bio prosečno šest odsto veći kod žena koje su najbrže jele.