filteri close
Objavljeno: 24.04.2020. Image source: RitaE/Pixabay
300x600

Još jedan bitan detalj u čuvanju mentalnog zdravlja u otežanim uslovima

Naučnici su otkrili su vezu između nezdrave ishrane i depresije! Osobe koje ne paze kako se hrane su čak 48 odsto sklonije depresiji i drugim mentalnim bolestima nego one koje se pridržavaju uravnotežene ishrane bogate svežim voćem i povrćem.

Preterano konzumiranje nezdrave hrane, odnosno one koje sadrži transmasne kiseline i zasićene masnoće, može da izazove depresiju, pokazali su rezultati jednog španskog istraživanja.

Šta treba da znate o kupovini i čuvanju namirnica tokom vanrednog stanja

"Trans" strukture nastaju industrijskom preradom, postupkom koji se naziva hidrogenizacija biljnih ulja i najčešće se nalaze u margarinima i slatkišima kao što su keks, čipsevi i druge grickalice.

Naučnici su došli do iznenađujućih rezultata obavivši analizu načina ishrane i života više od 12.000 dobrovoljnih učesnika u istraživanju tokom perioda od šest godina.

Istraživanje je, naravno, obavljeno pre pandemije koronavirusa, ali je ipak donelo značajne rezultate.

Rezultati su brzi i vidljivi: Šljive i šargarepe za lepši ten!

Istraživanje je pokazalo da su učesnici koji su konzumirali transmasne kiseline i masne kiseline bili izloženi 48 odsto većoj opasnosti od depresije od onih koji nisu konzumirali prehrambene proizvode koji sadrže te masnoće.

Osim toga, istraživanje je pokazalo i da što je bila veća količina transmasnih kiselina, veća je bila i opasnost po mentalno zdravlje učesnika u istraživanju.

"Bolje je da konzumirate maslinovo ulje nego margarin, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti od onih sa visokim. Takođe, preporučljivije je jesti ribu nego mesne proizvode, a brzu hranu i pekarske proizvode treba izbegavati", objasnili su autori istraživanja.

Anksioznost u periodu korone: Kako misliti o budućnosti?

Oni su dodali da je poželjno povećati unošenje voća, povrća i oraha.

Ako se budemo pridržavali ovih uputa, ne samo što ćemo se zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, već i od mentalnih.

Iako depresija pogađa oko 150 miliona ljudi širom sveta, samo je nekoliko istraživanja proučavalo vezu ove bolesti i ishrane.

Ovi nalazi su pogotovo važni u ovo doba, kada smo svi na ivici i svi pod stresom, jer ovo nije običan stres, već traumatski stres. Zato treba da preduzmemo mere da se zaštitimo: ne samo da vodimo računa o mentalnom zdravlju, vežbamo, dovoljno spavamo, već, sada je jasno, i da pazimo kako se hranimo.