filteri close
Objavljeno: 24.04.2020. Image source: Pixabay/difisher
300x600

Evo kako da vam se hrana ne pokvari 

U periodu epidemije i vanrednog stanja mnogi ljudi praktikuju ređe odlaske u kupovinu, i često imaju problem sa skladištenjem i čuvanjem namirnica koje su kupili za duži vremenski period.

Gužve u prodavnicama? Dugi rukavi, podignuta kosa, plaćanje karticom, i ostale VAŽNE mere zaštite

Evo šta savetuju stručnjaci iz Batuta:

Hleb i žitarice

Žitarice se čuvaju na suvom, hladnom i tamnom mestu, najbolje u staklenim teglama sa poklopcem koji se dobro zatvara.

Hleb je najbolje čuvati u pamučnoj (platnenoj) ili papirnatoj vreći jer tako čuva vlažnost, a nikako u plastičnim kesama, jer se brzo ubuđa.

Voće i povrće

Mada sveže povrće i voće treba čuvati od sunca i visoke temperature, stajanjem u frižideru ono gubi svežinu, a time i vitamine, a posebno vitamin C.

Da li nas vitamin C zaista štiti od korone?

Voće i povrće se čuva neoprano i neoljušteno sve do pred samu upotrebu.

Zeleno lisnato povrće je najbolje čuvati u frižideru u papirnim kesama, a ne u plastičnim, jer one skupljaju vlažnost.

Korenasto povrće se čuva u malim kartonskim ili drvenim kutijama ispunjenim peskom.

POSNO I UKUSNO: šampinjoni sa suvim šljivama i prazilukom

Južno voće može da se čuva i na sobnoj temperaturi.

Suvo voće se čuva u staklenim teglama na hladnom i suvom mestu.

Mleko i mlečni proizvodi

Namirnice životinjskog porekla brže se kvare jer su dobra podloga za rast bakterija, a najosetljiviji su meso i prerađevine, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi, pa ih treba na odgovarajući način čuvati.

Mleko i mlečni proizvodi moraju se čuvati u frižideru radi sprečavanja razmnožavanja mlečnih bakterija koje utiču na kišeljenje i zgrušavanje mleka.

Jogurt i kiselo mleko, iako predstavljaju fermentisane mlečne proizvode (kao i bele sireve), treba čuvati u frižideru.

Dugotrajno mleko posle otvaranja treba čuvati u frižideru ne duže od tri dana. Da bismo bili sigurni u ispravnost, posle tog perioda, a pre upotrebe, treba ga prokuvati.

Postoji PROST NAČIN da vam se namirnice u teglama ne ubuđaju!

Prilikom kupovine, posebnu pažnju obratite na mlečne proizvode koji se prodaju na pijacama, naročito ako dugo stoje van frižidera ili na suncu.

Od svih mlečnih proizvoda sladoled može da posluži kao izvanredna podloga za prenošenje mikroorganizama koji su uzročnici teških trovanja, čak do razmera manjih ili većih epidemija.

Niska temperatura na kojoj čuvamo sladoled ne ubija mikroorganizme, već samo zaustavlja njihovo razmnožavanje. Zato ne treba dozvoliti da se sladoled otopi, a ako se to desi, ne sme se zamrzavati i ponovo upotrebljavati.

Meso

Sveže meso je elastično - kada se pritisne prstom, udubljenje se samo ispuni. Pre upotrebe važno je proveriti i miris i boju.

Miris je prijatan, karakterističan za sveže meso, dok je svako meso ili proizvod od mesa izmenjene boje - sumnjivog kvaliteta, a neprijatan, kiselkast miris siguran je znak da je meso pokvareno.

Iznutrice se brzo kvare i zato ih treba što pre termički obraditi i potrošiti.

Kako da sačuvate zdravlje jetre

Mleveno meso je takođe pogodno za razvoj mikroorganizama, pa se zato pre pripreme obavezno mora čuvati u rashladnim uređajima.

Meso ribe je lako kvarljivo zbog velikog sadržaja vode i prirodnog prisustva mikroorganizama na površini kože i škrgama. Čak i duboko smrznutu ribu ne treba čuvati duže od šest meseci.

Važno je kupovati meso sa deklaracijom, odnosno pečatom veterinarskog inspektora, provereno na zdravstvenu ispravnost.

Jaja

Ako se jaje čuva na sobnoj temperature, nastupa razgradnja belančevina, pri čemu se belance razvodnjava. Slične promene se javljaju i posle stajanja dužeg od 15 dana na optimalnoj temperaturi.

Kako pokvarena jaja imaju vrlo neprijatan miris na sumpor vodonik, lako ćemo znati kada nisu za upotrebu.

Dan u izolaciji započnite zdravo: HRONO proja i zeleni DETOKS napitak

Da li je jaje sveže vidi se i po žumancetu koje, kada se razbije i izruči u neku posudu, ima ispupčen oblik i ne meša se sa belancetom.

Kuvana jela

Rizično je koristiti i već pripremljenu hranu koja je dugo stajala van frižidera.  Prehrambeni proizvodi koji se drže van rashladnih uređaja duže od 24 časa, a u nekim slučajevima i kraće, mogu biti neispravni za upotrebu iako ne mora doći do promene izgleda, mirisa i ukusa koji bi ukazali da su neispravni.

Žene, ovo je jedan od najbržih načina prenošenja koronavirusa, o kome se vrlo malo govori

Da bi se sprečilo njihovo kvarenje, moraju se pravilno zaštititi i čuvati u frižideru na odgovarajućoj temperaturi uz optimalnu vlažnost.

Ali, to ne znači da i u tim uslovima mogu da traju neograničeno. Kuvana jela ne bi trebalo da stoje u frižideru duže od dva do tri dana.

 

 

Izvor: batut.org.rs