filteri close
Objavljeno: 13.04.2020. Image source: zachvanstone8/Pixabay
300x600

Poznato je da se jetra smatra „prečišćivačem” organizma, to jest – da ima izuzetno važnu ulogu kao organ koji vrši selekciju potrebnih hranljivih materija i pomaže u izbacivanju toksina.

Evo koje namirnice čuvaju vašu jetru, a koje mogu da joj naškode.

Hrana bogata vlaknima

Vlakna su izuzetno važna za pravilno funkcionisanje jetre.

Zbog toga se kao odličan izbor za očuvanje zdravlja ovog organa preporučuje porcija ovsene kaše za doručak.

Evo zašto je opasno ako ne unosite dovoljno vlakana

Ovas je bogat vlaknima i odličan je u redukovanju masti u organizmu, što je takođe veoma važno za očuvanje zdravlja jetre.

Izbegavajte brzu i masnu hranu

Čuvena kombinacija pomfrita i pljeskavice loš je izbor, posebno ako govorimo o zdravlju jetre.

Unošenje previše hrane sa visokim procentom zasićenih masti otežava normalno obavljanje funkcija jetre.

Vremenom, ovo može dovesti do upale, te dugoročno – i do ciroze jetre.

Brokoli

Ako želite da sačuvate zdravu jetru, unesite u svoj jelovnik dosta povrća.

Brokoli je jedan od naboljih izbora.

Zašto je BROKOLI toliko važan u ishrani?

Nekoliko studija pokazalo je da brokoli štiti od bolesti masne jetre.

Slobodno popijte kafu

Iako se mnogo diskutovalo o zdravstvenim aspektima omiljenog napitka miliona ljudi, studije su pokazale da dve do tri šoljice kafe dnevno mogu da zaštite jetru od oštećenja izazvanih prekomernom upotrebom alkohola ili konzumacije nezdrave hrane.

Samo 1 dodatni sastojak čini KAFU neverovatno zdravom

Postoje čak i istraživanja koja pokazuju da kafa može da zaštiti od pojave karcinoma jetre.

Smanjite unos šećera

Previše šećera negativno utiče na zdravlje jetre. 

Preterano konzumiranje šećera dovodi do stvaranja i taloženja masnoće, što dugoročno može dovesti do bolesti masne jetre.

Zeleni čaj i začini

Zeleni čaj je bogat katehinom, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čuvajući zdravlje celokupnog organizma, te i same jetre.

Zeleni čaj ima brojne zdravstvene dobrobiti

Ako želite da istovremeno zaštitite i jetru i srce, pospite malo origana, žalfije ili ruzmarina na svoj obrok. Dobar su izvor zdravih polifenola, a u mnogim receptima odlična su zamena za so.

Cimet, kari u prahu i kumin takođe su dobri za očuvanje zdravih funkcija jetre.    

Voda, a ne alkohol

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za svoju jetru je održavanje zdrave težine.

Trudite se da zaslađene napitke zamenite običnom (najbolje – toplom) vodom.

Ovo je izuzetno važno za održavanje hidriranosti organizma, kao i za regulisanje telesne mase.

Naučnici se pitaju i upozoravaju: zašto stalno zaboravljamo koliko je alkohol opasan?

Takođe, potrudite se da ograničite unos alkohola, jednog od najčešćih uzročnika ciroze jetre. Čak i povremeno opijanje (4 do 5 pića) može biti izuzetno štetno.

Grickajte badem

Orašasti plodovi, posebno badem, važan su izvor vitamin E, koji takođe štiti od pojave masne jetre.

Badem je odličan i za očuvanje zdravlja srca, te se preporučuje kao užina, ili neizostavan sastojak salata i napitaka pripremljenih u blenderu.

Ograničite unos soli

Telu je neophodna određena količina soli.

Ipak, prekomerni unos soli veoma je štetan za celokupno zdravlje organizma.

Postoje istraživanja koja su pokazala da ishrana bogata natrijumom može dovesti do fibroze jetre.

Izbegavajte prerađenu hranu, birajte sveže umesto konzerviranog povrća, sklonite slanik sa stola.

Pojačajte unos spanaća

Lisnato zeleno povrće snažan je izvor antioksidanasa glutationa, antioksidansa koji obezbeđuje normalno funkcionisanje jetre.

Vodič: šta je to masna jetra, koji su tipovi i koliko treba da brinete zbog nje

Spanać u salati, čorbici ili smutiju jedan je od najboljih načina da svom organizmu obezbedite dovoljnu količinu antioksidanasa.

Borovnice

Borovnice u sebi imaju hranjive sastojke polifenole, koji takođe štite od razvoja bolesti masne jetre, što često ide ruku pod ruku sa gojaznošću i visokim holesterolom.

Ako niste ljubitelj borovnica, dobar izvor polifenola predstavljaju tamna čokolada, masline i šljive.