filteri close
Objavljeno: 28.02.2020. Image source: Myriams-Fotos/Pixabay
300x600

Nemojte hraniti „tihog ubicu”.

Međunarodno istraživanje, koje je vodio tim naučnika sa Monaš univerziteta, prvi put je potvrdilo da ishrana sa niskim sadržajem vlakana može dovesti do visokog krvnog pritiska – „tihe bolesti” koja pogađa velki broj ljudi širom sveta.

Društveni status, okruženje i obrazovanje utiču na naš pritisak

Ako se ne leči, visoki krvni pritisak može dovesti do moždanog udara, infarkta, bolesti arterija i mišića srca, kao i obolenja bubrega, smanjujući njihovu funkciju.

Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, jeste najčešći faktor rizika za javljanje kardiovaskularnih bolesti. 

Kako se pravilno meri krvni pritisak kod kuće

Studija objavljena u časopisu Circulation koristila je miševe za testiranje uticaja vlakana u ishrani na nivo krvnog pritiska.

4 najveće zablude o hipertenziji

Otporni skrob je vrsta prebiotičkih vlakana, koja odolevaju varenju sve dok ne dođu u debelo crevo, gdje se hrane bakterijama za koje se smatra da imaju zdravstvene koristi.

Rezultati su otkrili da su miševi koji su bili na dijeti sa niskim procentom vlakana bili više predisponirani za visoki krvni pritisak.

Hrana dobra za pritisak dobra je i za pamćenje

Pokazalo se da je ishrana siromašna vlaknima povezana sa učestalošću visokog krvnog pritiska.

Više od toga – ova studija promenila je dosadašnje pretpostavke.

Da li imate hipertenziju ili sindrom belog mantila?

Naime, dok se do sada verovalo da je unos vlakana preporučljiv, kao vid prevencije, nova studija otkriva da je on neophodan, to jest  - da nedostatak vlakana zapravo može doprineti visokom krvnom pritisku i kardiovaskularnim bolestima.

Još jedno od dostignuća ove studije jeste nalaz da je mikrobiom creva direktno povezan sa krvnim pritiskom i kardiovaskularnim zdravljem.