Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Ima li vitamina u kuvanoj hrani?
Pogrešno je verovanje da kuvanje ne utiče na vitamine u hrani, ali je takođe pogrešna tvrdnja da se kuvanjem "ubijaju svi vitamini".
Jasno je da na najveći sadržaj vitamina u hrani zapravo kada je ona sveža. Ono što ljude najčešće interesuje je kako maksimalno iskoristiti sve sastojke iz sveže hrane. Zapravo, to nije lako.
Većina vitamina otporna na kuvanje i pečenje (termičku obradu) tokom pripremanja hrane. Od svih vitamina ipak jevitamin Cnajnestabilniji, ali se tokom kuvanja ipak skoro polovina zadrži u hrani.
Prvi gubitak vitamina nastaje usled obrade hrane, bilo to njeno sečenje ili rendanje, a potom i njen kontakt sa vazduhom izaziva izvesne gubitke.
Prilikom kuvanja, sadržaj vitamina se smanjuje jer se neki od njih očekivano uništavaju na povišenoj temperaturi. Pored toga, mnogi vitamini i minerali mogu preći u tečno stanje pri kuvanju, te će se i nepovatno izgubiti pri ceđenju namirnica.
Činjenica je da je sadržaj vitamina i minerala veći u sirovoj namirnici, ali koliko će se vitamina i minerala izbgubiti prilikom obrade, zavidi od vrste namirnica i načina pripreme.