filteri close
Objavljeno: 25.10.2022. Image source: Foto: Pixabay
300x600

Pogrešno je verovanje da kuvanje ne utiče na vitamine u hrani, ali je takođe pogrešna tvrdnja da se kuvanjem "ubijaju svi vitamini". 

Jasno je da na najveći sadržaj vitamina u hrani zapravo kada je ona sveža. Ono što ljude najčešće interesuje je kako maksimalno iskoristiti sve sastojke iz sveže hrane. Zapravo, to nije lako.

 Većina vitamina otporna na kuvanje i pečenje (termičku obradu) tokom pripremanja hrane. Od svih vitamina ipak jevitamin Cnajnestabilniji, ali se tokom kuvanja ipak skoro polovina zadrži u hrani.

Prvi gubitak vitamina nastaje usled obrade hrane, bilo to njeno sečenje ili rendanje, a potom i njen kontakt sa vazduhom izaziva izvesne gubitke.

Prilikom kuvanja, sadržaj vitamina se smanjuje jer se neki od njih očekivano uništavaju na povišenoj temperaturi. Pored toga, mnogi vitamini i minerali mogu preći u tečno stanje pri kuvanju, te će se i nepovatno izgubiti pri ceđenju namirnica.

Činjenica je da je sadržaj vitamina i minerala veći u sirovoj namirnici, ali koliko će se vitamina i minerala izbgubiti prilikom obrade, zavidi od vrste namirnica i načina pripreme. 

Ove namirnice smanjuju osećaj gladi, a i zdrave su