filteri close
Objavljeno: 09.11.2020. Image source: Foto: Pixabay/kreatikar
300x600

Dok neki naučnici rade na potencijalnim vakcinama za COVID-19, drugi traže postojeće proizvode kako bi usporili stopu koronavirursne infekcije, uključujući i tečnosti za ispiranje usta.

Sredstva za dezinfekciju ruku i maramice na bazi alkohola igraju važnu ulogu u smanjenju stope infekcije. Međutim, i drugi proizvodi mogu imati svoju ulogu. Naučnici razmatraju ispiranje usne šupljine i tečnosti za ispiranje usta.

U nedavnoj studiji, istraživači su utvrdili da nekoliko oralnih i nazalnih rastvora može smanjiti rizik od virusnog prenosa kada ih koriste osobe sa infekcijom COVID-19. 

Proizvodi koji se testiraju su lako dostupni i često su već deo svakodnevne rutine.

Testiranje postojećih proizvoda

Da bi istražili, naučnici su koristili humani respiratorni virus nazvan HCoV-229E, koji je u istoj porodici virusa kao i SARS-CoV-2. U laboratoriji su uvodili različite proizvode u virus kako bi procenili da li mogu uspešno da smanje virusnu aktivnost.

Istraživači su izložili ljudske koronaviruse svakom rastvoru u tri odvojena testa u trajanju od 30 sekundi, 1 minut i do 2 minuta. Većina odabranih proizvoda pokazala određeni nivo uticaja.

5 stvari koje svako treba da zna o epidemiji koronavirusa

Najefikasniji proizvod bio je antiseptik Listerine, koji je uspeo da smanji virus za više od 99,99% nakon 2 minuta. Sve u svemu, Listerine i slična tečnosti za ispiranje usta dali su najbolje rezultate.

Nalazi su dalje potvrdili slične rezultate objavljene u Journal of Infectious Diseasesu julu 2020. U ovoj ranijoj studiji autori su utvrdili da rutinsko ispiranje usne šupljine onima koji imaju koronavirusnu infekciju može smanjiti virusno opterećenje u ustima, grlu i nosu. To bi potencijalno moglo smanjiti količinu virusa koju bi mogli preneti drugima kašljem ili kijanjem.

Ljudi, zaboga, NE SPUŠTAJTE MASKU ispod nosa!

Pored toga, istraživačkom timu je bilo zanimljivo da su tri proizvoda sa vodonik-peroksidom kao glavnim sastojkom deaktivirala virus brzinom između 90 i 99%. Ovaj rezultat podržava prethodna istraživanja koja su takođe otkrila da su rešenja vodonik-peroksida efikasna protiv SARS-CoV-2.

Sve u svemu, na raspolaganju je dovoljno istraživanja koja snažno sugerišu da bi ovi proizvodi mogli da pomognu u smanjenju prenosa SARS-CoV-2 između nekoga ko ima infekciju i nekoga ko nema infekciju.

Meiers objašnjava: „Ljudi koji imaju pozitivan test na COVID-19 i vrate se kući u karantin mogu možda prenijeti virus onima s kojima žive. Određena zanimanja, uključujući stomatologe i druge zdravstvene radnike, u stalnom su riziku da budu izložena. “

Ograničenja ovih istraživanja

Upotreba ovih rešenja koja se prodaju bez recepta, u kombinaciji sa drugim preventivnim metodama, mogla bi pružiti još veći nivo zaštite široj javnosti.

Imajući u vidu da postoje neki važni aspekti studije koje treba razmotriti i koji mogu uticati na ukupnu tačnost ishoda koji se očekuje protiv SARS-CoV-2.

Na primer, kako sami autori objašnjavaju, u ovoj studiji nije korišćen SARS-CoV-2  kao virus, jer je bio skuplji, manje dostupan i zahtevali bi laboratorijske uslove nivoa 3 biološke bezbednosti.

Kako maske utiču na oralno zdravlje i higijenu? Šta treba da radimo?

Takođe, testovi su sprovedeni u laboratorijskim uslovima, a ne na ljudskim učesnicima.

Tim naučnika se snažno zalaže za buduća ispitivanja. Tačnijim ispitivanjem možda bi bilo moguće na kraju stvoriti sveobuhvatnu strategiju prevencije koja je laka, široko dostupna i pristupačna.

Takođe je važno napomenuti da, čak i ako dalja istraživanja potvrde antivirusne prednosti upotrebe vode za ispiranje usta, ovi proizvodi ne mogu zameniti maske za lice, socijalno distanciranje i druge metode. Oni će biti dodatno sredstvo zaštite.