filteri close
Objavljeno: 07.11.2020. Image source: Pixabay/icsilviu
300x600

Dugotrajno nošenje maske može poremetiti mikrobiome usta

Usled dugotrajnog nošenja maski može doći do poremećaja mikrobioma usne duplje što može da dovede do infekcije, smatra stomatolog Geri Kuratola.

Ako ste primetili da u poslednje vreme imate problema sa usnom dupljom, na zubima su vam se pojavile mrlje ili imate loš dah, uzrok može biti činjenica da dugo nosite masku.

Dok nosite masku za lice, u ustima se koncentriše ugljen-dioksid koji stvara kiselije okruženje.

Treba li prati zube neposredno posle obroka? Ili je bolje da malo sačekamo

Zbog toga nastaje neravnoteža oralnog mikrobioma jer u našim ustima žive stotine milijardi mikroorganizama i utiču na način na koji naše telo podstiče zdravlje i odgovara na bolesti. Bez zdrave usne duplje nema ni zdravog tela.

"Naučili smo da je naš imunitet ključan u borbi protiv kovida-19, pa ako imate upalni proces u ustima, vaš imunitet je snižen", kaže dr Kuratola i ističe da je važno razumeti povezanost zdravlja usta i tela.

Doktor je dodao da dobra oralna higijena može da pomogne u stvaranju zdravog mikrobioma i smanjenju upala.

Zdravlje srca ide preko - usta (između ostalog)

"Najjednostavniji način za brigu o svom zdravlju je redovna higijena zuba i usne duplje. Izbegavajte grickalice i unos šećera između obroka, jer i to utiče na mikrobiom. I naravno redovno konzumirajte vodu",  poručio je doktor.

On je istakao da je važno nositi masku, ali svi bismo ipak morali da  budemo svesni šta se dešava iza nje kako bismo se bolje zaštitili i očuvali zdravlje.

Takođe je važno da se maske redovno menjaju. Ukoliko koristite maske koje se peru, najčešće na 40 stepeni, obavezno ih malo prepeglajte kada se osuše.