filteri close
Objavljeno: 15.07.2020. Image source: foto: Pixabay/nastya_gepp
300x600

Ukočenost zglobova je samo jedan od nepovoljnih simptoma artritisa. Ovaj specifični problem ima tendenciju da njegovo prisustvo se oseti odmah ujutru nakon imobilizacije pogođenih zglobova tokom nekoliko sati sna.

Kao što kažu, čovek bi trebao započeti dan tačno. Ali zaista je izazovno to učiniti ako imate ukočenost ujutro koja sigurno može pogoršati bol koju prouzrokuje artritis.

Tople obloge

Ništa ne može učiniti da jutarnja krutost prođe toliko brzo od primene toplote. To je zato što toplota pomaže da se olabave zategnuti mišići i meka tkiva, a takođe smanji i pridružene bolove u tom procesu. 

Topli tuš

Osim primene toplih obloga, možete se jednostavno uputiti u kupatilo i istuširati se toplom vodom. Izlaganje stvrdnutih zglobova nekoliko minuta toploj void može vam pomoći da se nosite sa ovim vrlo čestim simptomom artritisa koji se najčešće javlja ujutro nakon buđenja.

Samo PET MINUTA je dovoljno da resetujete početak dana na pravi put

Kupka sa epsom solju

Da li više volite toplu kupku nego topli tuš? Razmislite o dodavanju šolje epsom soli vašoj toploj vodi za kupanje - epsom so je zapravo oblik magnezijuma, koji je mineral koji može pomoći u smanjenju zategnutosti mišića i tako olakšati jutarnju ukočenost zglobova zahvaćenih artritisom.
 
Masaža esencijalnim uljem

Mnogo obolelih od artritisa kune se u efikasnosnost esencijalnih ulja u suočavanju sa mnogim nepovoljnim simptomima bolesti zglobova, naročito jutarnju ukočenost zglobova. Neka od najboljih esencijalnih ulja koja možete razblažiti izborom ulja za nanošenje i masažom na zahvaćena područja su lavanda, eukaliptus, bosiljak i tamijan.

Šta može dovesti do NATEČENOSTI KOLENA i kako ga lečiti?

 
Čaj od đumbira

Umesto da svoj dan započnete ispijanjem šolje vruće kafe, mnogo je bolja ideja da umesto toga popijete šolju čaja od đumbira. Činjenica je da poseduje protivupalna svojstva koja mogu pomoći da se smanji ukočenost, a takođe i oticanje - osim imobilizacije zglobova tokom nekoliko sati sna, oteklina je još jedan simptom artritisa za koji se može kriviti ukočenost. Pored čaja od đumbira, stručnjaci kažu da bi se možda odlučili i za čaj od kurkume.

Konzumiranje protivupalne hrane

Dan možete započeti i tako što ćete za doručak pojesti neku protivupalnu hranu. Slobodno dodajte  obilne količine orašastih plodova ili semenki u vaše zobene kaše ili jogurt jer su prepune zdravih masti koje se bore protiv upale. Takođe, možete u tu svrhu avocado i brojne masne vrste riba, poput skuše, lososa, sardine i tune.

Šta treba da jedete ako imate artritis

Šetnja

I poslednje, ali ne i najmanje bitno, razmotrite brzu šetnju kako biste se u jutarnjim satima suočili sa krutošću zgloba. Prema mišljenju stručnjaka, redovna doza vežbanja zapravo je dobra za kontrolisanje mnogih neugodnih simptoma artritisa. Nepotrebno je reći da je vodeći sedelački način života loše za one koji imaju bolest zglobova.

Imate li članove porodice i prijatelje koji se neprestano žale na jutarnju ukočenost zbog artritisa? Onda ne zaboravite da podelite sa njima ove savete.