filteri close
Objavljeno: 06.03.2024. Image source: Pexels
300x600

Ako se zakasni sa lečenjem, smrtnost je veća od 90 odsto

Lajšmanijaza se svrstava u zaboravljene bolesti, ali može biti fatalna ako se ne tretira pravovremeno.

Ova parazitska bolest, koju prenose peščani insekti i koja se najčešće povezuje sa tropskim i subtropskim područjima, u poslednje vreme dobija se sve više pojavljuje i u Srbiji.

Ako se ne postupa pravilno u lečenju, bolest može dovesti do smrti u više od 95% slučajeva! Epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, Dr Slavica Maris otkrila je tokom emisije "150 minuta" na Prvoj televiziji da bolest prolazi kroz tri faze.

"Ova bolest se ubraja u red zaboravljenih i prenosi se kada zaraženi peščani insekti ubodu. Prilikom uboda, protozoa parazit, jednoćelijski organizam po imenu lajšmanija, prelazi u domaćina. Postoji preko 20 vrsta lajšmanija koje su uzročnici oboljenja. Postoji i više od 70 vrsta rezervoara bolesti, uključujući i ljude. Najčešći rezervoari su glodari, kao i kanidi – grupa životinja koju čine vukovi, lisice i šakali, dok su među domaćim životinjama to najčešće psi, koji mogu nositi ovaj parazit", istakla je dr Maris i dodala da bolest ne mora uvek izazvati simptome".

Ne zaustavljaju se male boginje u Srbiji!

Odmah je nastavila:

"Ovo oboljenje je rašireno širom sveta. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, svake godine ima između 700.000 i milion novih slučajeva lajšmanijaze, ali se samo 20 do 45 procenata njih prijavljuje. Nakon kontakta s parazitom, ne moramo nužno razviti simptome bolesti. Postoji mogućnost da bolest ostane neprepoznata bez ikakvih simptoma ili znakova", otkrila je dr Maris.

Tri oblika lajšmanijaze i simptomi

"Postoje tri oblika lajšmanijaze, gde je viscelarna forma najsmrtonosnija jer zahvata unutrašnje organe poput jetre, slezine i koštane srži. Gotovo uvek završi smrtno ako se ne podvrgne tretmanu. Kod ove forme bolesti simptomi uključuju visoku temperaturu, uvećanje jetre i slezine i promene u analizama krvi, kao što su anemija, smanjenje belih krvnih zrnaca i trombocita", pojasnila je dr Maris.

Kašnjenje dece u razvoju sve češći problem, porodice sve češće tragaju za rešenjem

"Najčešći oblik je kožni lajšmanijaz, koji počinje kao bubuljica i razvija se u čir. Izgleda kao vulkan sa uzdignutim ivicama i kraterom u središtu. Treća forma, mukokutana, zahvata sluznicu nosa, usta i grla i može prouzrokovati oštećenje tih organa. Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom i potvrdom prisustva parazita, bilo u krvi ili tkivu", objasnila je dr Maris.

Terapija traje 38 dana

"Izuzetno je bitno da se lečenje započne što pre, posebno kada je reč o težim formama bolesti. Za lečenje se ne koriste antibiotici, već specifični preparati koji se uzimaju dugo vremena, oko 38 dana traje terapija. Kožna forma lajšmanijaze može i sama da se izleči, ali može ostaviti veoma ružne ožiljke. Ponekad, posebno kod viscelarne forme, kožni lajšmanijaz može izbiti nakon nekoliko meseci ili godina. Paraziti mogu ostati u telu", rekla je dr Maris.