filteri close
Objavljeno: 28.11.2019. Image source: Foto: Pixabay
300x600

Povišena temperatura obično je znak da se telo bori protiv neke infekcije.


Ako vam je temperatura povišena, najvažnije je da otkrijete uzrok.

Normalna telesna temperatura varira od 36,5 do 37,5 stepeni Celzijusa. mnogi faktori utiču na temperaturu tela, kao što su: hrana, piće, fizička aktivnost, spavanje, doba dana i menstrualni ciklus.

Povišena temperatura obično je znak upale (krajnika, uha), zatim gripa, kao i dečijih infektivnih bolesti (ovlije boginje), ali i ređih infekcija kao što su malarija i tifusna groznica.

Temperaturu obično prate jeza, groznica, znojenje, glavobolja ili ubrzano disanje.

Ovo su najbolji napici za prirodno jačanje imuniteta

Temperaturu treba da počnete da skidate tek kada pređe 37,8 stepeni. Za početak treba da se pokrijete nečim laganim i da mirujete u provetrenoj prostoriji. 

Možete da stavljate hladne, vlažne obloge na čelo, zadnji deo vrata, zglobove šake i stopala. Menjajte obloge kada se zagreju.

Uzimajte dovoljno tečnosti. Najbolje vode ili sokovi sa vitaminom C-od pomorandže, limuna i crne ribizle. Pijte dosta čaja od nane, kamilice, lipovog cveta, cveta zove...

Temperaturu možete sniziti tako što ćete se zamotati u hladan, vlažan čaršav, a preko toga staviti vuneni prekrivač. Sa ovom metodom treba biti oprezan, kako ne biste previše snizili temperaturu tela.

Snižavanje temperature kod dece:

Dete koje ima temperaturu ne treba previše hladiti oblozima, niti kupati u hladnoj vodi, jer to može izazvati pad temperature i jezu, koja izaziva još višu temperaturu.

Dete obucite u tanku odeću i pazite da prostorija bude dobro provetrena. Dajte detetu dosta tečnosti, kako ne bi dehidriralo.

Obavezno se javite lekaru ukoliko:

  • Imate temperaturu višu od 38 stepeni duže od 72 sata
  • Ako imate temperaturu višu od 38,5 stepeni
  • Ako iamte još neke simptome (glavobolju, mučninu, osip, ukočen vrat, bol u stomaku...)
  • Ako ste jako umorni, pospani, zbunjeni

10 kućnih lekova protiv prehlade i gripa