filteri close
Objavljeno: 03.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Kindel Media
300x600

Kako razgovarati sa decom nakon traumatičnog događaja, na koje znakove treba obratiti pažnju i kako pomoći onima koji se plaše budućeg nasilja

Kada se suoče sa traumatičnim događajima, deca mogu imati različite reakcije i emocije. Kao roditelj ili staratelj, važno je da budete pažljivi i obratite pažnju na znakove koji ukazuju na to da se dete suočava sa teškim emocijama.

Evo nekih savjeta o tome kako razgovarati sa decom nakon traumatičnog događaja i kako prepoznati znakove traume:

Slušajte dete: Dajte detetu priliku da priča o svojim emocijama i iskustvima. Pokažite interesovanje i slušajte ga bez prekidanja ili osuđivanja. Nemojte ga odmah presecati sa sve će biti u redu, jer možda neće. Započnite razgovor kada se dete oseća sigurno i zaštićeno kako bi moglo da razgovara o svojim iskustvima. Uverite se da su okolnosti pogodne za razgovor, da se dete oseća opušteno i da mu vi pružate punu pažnju.

Ostanite smireni: Ako dete primeti da ste zabrinuti ili uplašeni, to može pojačati njegovu anksioznost i strah. Stoga, važno je da ostanete smireni i stabilni tokom razgovora.

Budite iskreni: Budite iskreni o onome što se dogodilo, ali prilagodite priču uzrastu deteta i njegovom nivou razumevanja. Takođe, budite otvoreni o tome kako se osećate i kako se nosite sa situacijom.

Pružite podršku: Pokažite detetu da mu verujete i da ga podržavate. Ohrabrite ga da razgovara sa vama ili drugim osobama od detetovog poverenja kada god mu je to potrebno. Postavljajte pitanja ali ne forsirajte odgovore, pustite dete da samo da odgovor, ne namećite mu svoje mišljenje ili osećanja.

Prepoznajte znakove traume: Znaci traume kod dece mogu uključivati poteškoće u spavanju (noćne more), promene raspoloženja, anksioznost, depresiju, izbegavanje aktivnosti u kojima su nekada uživali, smanjen apetit, itd.

Potražite stručnu pomoć: Ako primetite bilo koji od ovih znakova kod deteta, potražite stručnu pomoć. Razgovor sa psihologom ili terapeutom može pomoći detetu da se lakše nosi sa traumom i poboljša njegovo emocionalno stanje.

Ako se dete plaši budućeg nasilja, važno je da mu pružite osećaj sigurnosti. Razgovarajte sa detetom o tome šta se može učiniti kako bi se sprečilo nasilje i kako se zaštititi u slučaju da se nasilje ponovi. Takođe, pomozite detetu da razvije strategije za upravljanje svojim emocijama i stresom, kao što su vežbe disanja, meditacija, fizička aktivnost i druženje sa prijateljima. U nekim slučajevima, može biti potrebno i da dete dobije pomoć od stručnjaka za mentalno zdravlje.

Gde roditelji i deca mogu da potraže podršku nakon strašne tragedije u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar?