filteri close
Objavljeno: 30.12.2019. Image source: PublicDomainArchive/Pixabay
300x600

Hipertenzija je značajan faktor rizika za razvoj srčanih bolesti, jednog od najčešćih uzroka smrti širom sveta.

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu PLOS One, pokazalo je da se tehnike pažnje (mindfulness) mogu uspešno koristi u cilju rešavanja ovog zdravstvenog problema.

Da li imate hipertenziju ili sindrom belog mantila?

Mindfulness znači usmeravanje svesne pažnje ka sadašnjem trenutku, uz prihvatanje svih misli, emocija i telesnih osećaja koji se pojavljuju.

Kada lekari dijagnostikuju povišen krvni pritisak, obično preporučuju zdraviju ishranu, što uključuje smanjenje unosa soli, kao i redovne vežbe i gubitak telesne mase.

4 najveće zablude o hipertenziji

Međutim, nekim ljudima je veoma teško da se pridržavaju preporučenog načina života ili prepisane terapije.

Takođe, kod nekih osoba hipertenzija ima genetsku komponentu, te promene načina života ne snižavaju krvni pritisak u željenoj meri.

Naučnici su zbog toga razvili program od 10 sesija koji je tokom  godinu dana pratilo 43 učesnika sa povišenim krvnim pritiskom.

Više od 80% učesnika na početku je imalo hipertenziju sa krvnim pritiskom 130/85 ili većim.

Program svesne pažnje podrazumevao je direktno bavljenje visokim pritiskom i imao je za cilj da se ljudima pomogne da ojačaju svoju sposobnost da slede zdrave navike koje mogu da drže pritisak pod kontrolom.

Naučnici tvrde - KO BRŽE MISLI, BRŽE I STARI

Podrazumevao je obuku u vezi sa tehnikama svesne pažnje i objašnjenja kako ponašanje može doprineti rastu krvnog pritiska.

Takođe su podsticali učesnike da redovno uzimaju lekove koje su im prepisali lekari.

Učesnici programa ostvarili su značajno smanjenje nivoa krvnog pritiska, a ove rezultate održali su i godinu dana nakon završetka ispitivanja.

Pored toga, njihove veštine vladanja sobom ostale su snažne. Učesnici koji su ranije imali poteškoće da prate preporuke zdravog načina života, nakon programa uspeli su da održe stečene promene načina života.

Učesnici koji su imali najviše koristi od ovog programa bili su oni sa nekontrolisanom hipertenzijom faze II, za koju je karakterističan sistolni pritisak viši od 140 mmHg. 

Ovi učesnici su praćenjem programa svesne pažnje ostvarili smanjenje pritiska u proseku za 15,1 mmHg.

Visoki krvni pritisak: Ovo bi mogla da bude budućnost lečenja hipertenzije