filteri close
Objavljeno: 16.12.2019. Image source: Foto: Pixabay/succo
300x600

Bolesti kao astma, teške alergijske reakcije i hiperventilacija mogu uzrokovati respiratornu insuficijenciju i tako ugroziti život obolelog

ZNACI PROBLEMA SA DISANJEM

Astma: Nedostatk daha, otežan govor, zviždanje u grudima, ubrzano i plitko disanje, kašalj, bledilo, modre usne i nokti, napad panike, bol u grudima, ubrzan i nepravilan puls, umor usled teškoća sa disanjem.

Alergijska reakcija: Oticanje grla, jezika, usana ili očnih kapaka (Kvinkeov edem), kašalj, zviždanje u grudima, otežan govor, panika, crvenilo lica.

Hiperventilacija: Ubrzano i duboko disanje, otsećaj gušenja, otežano gutanje,ubrzan puls ali normalna boja kože, glavobolja, bol u grudima, vrtoglavica.

ŠTA TREBA RADITI

  • Položiti unesrećenog u najudobniji položaj, što je uglavnom sedeći ili poluležeći.
  • Ako se stanje svesti unesrećenog promeni i ako utvrdite da je prestao da diše, izvršite kardiopulmonarnu reanimaciju.
  • Ako je reč o astmatičaru, recite mu da upotrebi inhalator (pumpicu) ili mu pomozite ako ne može sam. Protresite pumpicu. Skinite poklopac sa izlaznog dela. Zamolite osobu da duboko izdahne. Stavite pumpicu otprilike četiri prsta ispred njenih usta, pa pritisnite vrh pumpice u isto vreme kad unesrećeni udahne. Ako se stanje ne poboljša u roku od 10 minuta nakon primene inhalatora, obratite se lekaru.
  • Ako osoba pati od teške alergije (oticanje, teško disanje), pitajte je da li ima autoinjektor adrenalina. Proverite rok trajanja. Nemojte ga upotrebiti ako je rok istekao ili ako tečnost nije prozirna i bezbojna. Odmah pozovite hitnu pomoć.
  • U slučaju hiperventilacije zamolite osobu da diše polako i probajte da je smirte. Pitajte je da li uzima lekove za problem koji ju je zadesio. Ako je potrebno, pomozite joj da ih pronađe i popije. Ako se stanje ne poboljša u roku od 10 minuta nakon uzimanja leka, pozovite lekara.

OPREZ U slučaju hiperventilacije, nemojte terati osobu da diše u papirnu kesu