filteri close
Objavljeno: 06.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Mikhail Nilov
300x600

U jeku korone kada su dezinformacije harale i kada se poremetio svakodnevni život širom sveta, ideja o razbolevanju je postala izvor anksioznosti za mnoge ljude. 

Iako je strah od dobijanja COVID-a možda bio prvo iskustvo mnogih ljudi sa anksioznošću zbog bolesti, veoma mali procenat populacije živi sa poremećajem koji ih ostavlja sa stalnim strahom od bolesti koje ih okružuju. 

Hipohondriju, ili poremećaj anksioznosti zbog bolesti, karakteriše opsesivan i nerealan strah da već imaju, ili su pod velikim rizikom da dobiju ozbiljnu bolest. Osobe sa hipohondrijom zdravlje i odsustvo simptoma ne mogu da razuvere da nešto ozbiljno nije u redu sa njima. Opsesija može početi da utiče na njihove karijere i međuljudske odnose, kao i na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Hipohondrija se obično manifestuje na tri načina: kao strah od bolesti, kao sigurnost da je bolest već prisutna, ili kao preokupacija stvarnim ili zamišljenim simptomima u telu. Hipohondrija se obično javlja u ranoj mladosti, često uz pomoć katalizatora - poput teške bolesti ili smrti voljene osobe.

Simptomi i lečenje

Kod dva od tri slučaja hipohondrije prisutan i drugi psihijatrijski poremećaj (kao što je panični poremećaj ili opsesivno-kompulzivni poremećaj). Uz to, kao i drugi anksiozni poremećaji, hipohondrija može izazvati fizičke simptome kao što su uznemireni stomak, umor, ubrzan rad srca i kratak dah. Takvi simptomi samo pogoršavaju strah od bolesti.

Za osobe sa hipohondrijom, pretraga i analiza tela u potrazi za znakovima bolesti se obavlja rutinski, a mnoge normalne telesne funkcije mogu se pogrešno protumačiti kao simptom nečeg strašnog. Često će postojati preokupacija određenom bolešću. Dok neki hipohondri mogu tražiti čestu medicinsku negu i neprestano zahtevati testiranje, drugi mogu krenuti suprotnim putem i izbegavati lekare iz straha da će biti zanemareni ili još gore, dijagnosticirani. Oni koji rade česte analize ignorisaće dobre vesti i tvrditi da je nešto propušteno. Mnogi hipohondri provode sate pretražujući internet u potrazi za odgovorima na svoja zdravstvena pitanja i vode iscrpne razgovore o stanju svog zdravlja.

Fobije: Ovo su znaci da vam je potrebna pomoć

Anksiozni poremećaj bolesti može se dijagnostikovati nakon procene od strane vašeg lekara, psihijatra ili psihologa, u kom trenutku možete biti lečeni antidepresivima ili kognitivno bihejvioralnom terapijom. Takođe se preporučuju neke opcije samopomoći kako bi se smanjili negativni efekti hipohondrije. To uključuje uzdržavanje od konsultacija na internetu, učenje da razlikujete koji su osećaji u telu normalni, a koji su razlog za zabrinutost i pronalaženje nekoliko tehnika opuštanja koje vam odgovaraju.