filteri close
Objavljeno: 06.09.2024. Image source: Pexels
300x600

Poznata američka doktorka nam je pred smrt ostavila još malo svoje mudrosti

Usamljenost je jedan od najvećih izazova savremenog života, i to ne samo za stariju populaciju, već i za mlade. Iako okruženi ljudima, mnogi se osećaju nevidljivo i odvojeno.

Poznata američka terapeutkinja Dr. Ruth Westheimer, koja je ovog leta umrla u svojoj 97. godini života, dala nam je u svojoj poslednjoj  knjizi "The Joy of Connections" (Radost povezivanja) praktične savete kako da se usamljenost pobedi i kako da se izgrade značajniji odnosi.

Ovo su saveti Dr Ruth:

1. Prepoznajte i prihvatite osećaj usamljenosti

Prvi korak ka prevazilaženju usamljenosti je prepoznavanje problema. Dr. Ruth savetuje da se suočimo s osećajem usamljenosti, da priznamo sebi kako se osećamo i da shvatimo da je moguće nešto promeniti. Gledanje u ogledalo i izgovaranje problema naglas može biti prvi korak ka promeni.

Kako prevazići anksioznost bez lekova?

2. Povežite se sa sobom

Važno je da najpre zavolite i prihvatite sebe. Bez ovog unutrašnjeg mira, teško ćete uspostaviti zdrave odnose s drugima. Rad na sebi može uključivati i profesionalnu terapiju, ali i jednostavne aktivnosti kao što su vođenje dnevnika, meditacija ili promena dnevne rutine.

3. Budite aktivni u zajednici

Dr. Ruth naglašava važnost učestvovanja u zajedničkim aktivnostima. To mogu biti časovi plesanja, zajednički sportovi kao što je piklbol ili odlazak na lokalne događaje. Zajedničke aktivnosti grade osećaj pripadnosti i mogu dovesti do novih poznanstava.

4. Ne bojte se ranjivosti

Deljenje svojih osećanja s porodicom ili prijateljima može vam pomoći da se osećate manje usamljeno. Podelite svoja osećanja s nekim kome verujete i otvorite se za nove kontakte. Neprijatnost koja prati ranjivost često je kratkotrajna, dok je korist mnogo veća.

Čitanje - lek za dušu i um

5. Mala ljubaznost ima veliku moć

Dr. Ruth podseća da su male ljubaznosti, poput smeška strancu ili pitanja o nečijem danu, moćni načini da se osetimo povezani s drugima. Ove male interakcije ne moraju biti trajne da bi imale značajan uticaj na naš osećaj pripadnosti.

6. Kreirajte "izabranu porodicu”

Ako nemate blisku porodicu, možete stvoriti "izabranu porodicu” – grupu prijatelja i poznanika koji ispunjavaju tu važnu socijalnu ulogu. Ovi odnosi mogu biti jednako važni i dragoceni kao i oni porodični.

Puštanje zmajeva: Zanimacija koja povezuje porodicu, razvija decu i jača telo i um

Usamljenost je subjektivan osećaj koji možemo pobediti promenom pristupa i aktivnim traženjem veza s drugima. Dr. Ruth nas podseća da smo svi vredni ljubavi i povezanosti, i da je svaka mala promena korak ka ispunjenijem i srećnijem životu.