filteri close
Objavljeno: 10.01.2023. Image source: Unsplash
300x600

Sve zdrave zube nema ni 40% dece, i tek 16% starijih od 25!

Rezultati poslednjih istraživanja pokazuju da sve zdrave zube nema ni 40 odsto dece.

Sa odrastanjem karijes je sve prisutniji, a stanje otežava i to što trećina stanovnika Srbije zube pere jednom ili nijednom dnevno, kao i to što su školske stomatološke ambulante skoro nestale.

Ipak, nije sve tako crno – ima spasa čak i kada se zub izbije, poručuju stručnjaci.

Pre nego što je usvojen Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2005. godine stomatološka ambulanta postojala je u skoro svakoj školi u Beogradu. U međuvremenu mnogi stomatolozi otišli su ili u penziju ili u privatni sektor.

Smanjeno je i zapošljavanje u domovima zdravlja, pa je zbog nedostatka stomatologa zatvorena većina školskih ambulanti.

Rezultati istraživanja pokazuju da je situacija dosta loša - manje od 40 odsto mališana ima sve zube zdrave, a samo 16,5 odsto stanovnika naše zemlje starijih od 25 godina ima sve svoje zube.

Profesor doktor Dejan Marković ističe da je mnogo bolje da se stomatolog nađe blizu, da bude deci na usluzi, pa makar i nekoliko dana nedeljno.

"Neki su se snašli pa je isti stomatolog dva dana u jednoj školi, dva dana u drugoj, pa ga deca poznaju, to bude neko kome mogu da se obrate da savladaju strah", objašnjava dr Marković.

Prema njegovim rečima, razlog za tako veliki broj dece sa pokvarenim zubima treba tražiti u tome što se bitka gubi na samom početku.

"Dve-tri godine se izgube jer ne obraćamo mnogo pažnje na zube. Vodi se računa o tome da beba raste", navodi profesor Marković i dodaje da je rezultat karijes ranog detinjstva, to jest onaj koji nastaje od prve do treće godine.

Mnoga deca, i to ne samo ona koja koriste flašicu, stalno nešto jedu, grickaju.

"Decu bi trebalo uobročiti, ne samo zbog gojaznosti nego i zbog zuba jer faktori rizika su isti, imali bismo daleko bolje zdravlje usta i zuba", naglasio je dr Marković.

Treće oboljenje zuba po učestalosti su povrede i svako peto dete i svaka četvrta odrasla osoba ima neku povredu zuba.

"Najvažnije je odmah se javiti stomatologu nakon povrede zuba. Ukoliko se izbije stalan zub potrebno ga je oprati pod tekućom vodom i vratiti u alveolu i treba da se zagrize maramica ili kesica čaja. Na taj način se spasava zub 99 posto", objašnjava dr Marković.

Kult lepote nije zaobišao ni zube. Trendovi nalažu da osmeh bude savršen.

"Ako bismo gledali sa aspekta zdravlja, to nije potrebno. Sa psihičkog i emocionalnog možda jeste. Nema nijedne medicinske procedure koja nešto ne oštećuje. Najvažnije je da zubi budu i ostanu zdravi", naglasio je dr Marković za RTS.

Zdrave zube nema ni 40 odsto dece u Srbiji

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije sve zdrave zube ima samo 36 odsto 12-godišnjaka, 22 odsto dece od 15 godina, a samo 16,5 odsto stanovnika naše zemlje starijih od 25 godina ima sve svoje zube.

Procenat onih koji imaju sve zdrave zube sa odrastanjem opada. Da vidimo sada kako to izgleda kada pogledamo kroz prizmu broja onih koji imaju karijes.

Poražavajuće je da u Srbiji čak 13,4 odsto dece uzrasta od jedne do tri godine ima jedan ili više karijesnih mlečnih zuba, kao i da u ovom uzrastu više od polovine dece čak svakodnevno konzumira slatkiše.

Karijes ili neku njegovu komplikaciju ima 50,9 odsto dece uzrasta od tri do šest godina.

Procenat onih sa obolelim zubima raste kako i oni rastu pa čak 88 odsto dece od 15 godina ima makar jedan pokvaren zub.

Tek 58 odsto stanovnika Srbije pere zube više od jednom dnevno.