filteri close
Objavljeno: 09.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Ksenia Chernaya
300x600

Svako može dobiti bradavice; međutim, neki ljudi su skloniji dobijanju bradavica od drugih. 

Uzrokovane su humanim papiloma virusom, takođe poznatim kao HPV. Najčešće pogađa decu i tinejdžere, od kojih se procenjuje da jedna trećina ima bradavice. Nasuprot tome, samo 3-5% odraslih ima bradavice. 

Drugi faktori rizika za dobijanje HPV-a uključuju grickanje noktiju i oslabljen imuni sistem. Bradavice mogu nestati same, ili ćete možda morati da im date dodatni podsticaj tako što ćete ih lečiti kod kuće ili kod lekara. 

Vrste bradavica

Postoje različite vrste bradavica: ravne bradavice, obične bradavice, filiformne (viseće) bradavice i plantarne bradavice. 

Ravne bradavice su male izrasline na koži, koje se često pojavljuju u grupama i najčešće se vide na licu. One su glađe od raznih drugih vrsta bradavica i obično imaju ravan vrh. Što se tiče boje, mogu biti svetlo braon, roze ili žute.

Uobičajene bradavice obično rastu na nožnim prstima, kolenima i vrlo često na zadnjoj strani prsta. Obične bradavice imaju zaobljen vrh i mogu biti zrnaste i grube po izgledu. Da biste identifikovali uobičajenu bradavicu, obratite pažnju na izraslinu koja bi mogla da liči na karfiol, koja često izgleda siva u odnosu na okolnu kože. Ove izrasline se mogu proširiti na druga područja direktnim kontaktom.

Filiformne bradavice su dugačke, uske izrasline, ne baš velike i obično se pojavljuju na licu ili vratu. Ove bradavice imaju oblik nalik na končiće i boje su mesa, koje se često pojavljuju blizu nosa, usta ili očiju.

Plantarne bradavice urastaju u vašu kožu, a ne rastu prema spolja. Obično se pojavljuju na tabanima i zbog toga mogu da otežavaju hodanje.

Koliko je bezbedno ukloniti bradavicu kod kuće?

Većina bradavica nestaje bez lečenja, ali može proći neko vreme pre nego što bradavica potpuno nestane. Dve trećine bradavica će se potpuno nestati u roku od dve godine. Da biste ubrzali stvari, možete odabrati da uklonite bradavicu kod kuće pomoću salicilne kiseline. Ovaj tretman se može kupiti u slobodnoj prodaji u više oblika, kao što su gelovi, kreme ili medicinski zavoji. Da biste imali koristi od upotrebe salicilne kiseline, potrebno je da je primenjujete od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. 

Kako sprečiti širenje bradavica?

Da bi se sprečilo širenje bradavica, ne dodirujete ih – pokušajte da ih ne trljate, grebete ili pipate. Kožu održavajte u dobrom stanju - uverite se da je pravilno navlažena bez posekotina ili rana. Grickanje noktiju je još jedna navika koju treba obuzdati. Kada grickate nokte, izlažete kožu ispod noktiju i zanoktice potencijalnoj HPV infekciji. Redovno perite ruke, pokrivajte bradavicu zavojem i održavajte stopala i ruke suvim. Ove preventivne metode postaju važnije ako ste bili u kontaktu sa nekim ko ima bradavice. 

Važno je da se zaštitite u spoljašnjim prostorima kao što su bazeni, svlačionice i javni tuševi. Preporučuje nošenje papuča jer HPV uspeva u toplim, vlažnim prostorima, kao korišćenje svežih peškira kada ste u teretani ili na drugim javnim mestima.

Kada posetiti doktora?

Bez sumnje, bradavice mogu biti neugodne i ružne, ali kao što je pomenuto, često nestaju same. Ako ustraju ili ne reaguju dobro na tretmane kod kuće, poseta lekaru bi mogla biti rešenje. Ako je bradavica bolna, promeni izgled ili krvari, to bi moglo biti zabrinjavajuće. Obavezno idite kod doktora ako iz bradavice curi gnoj. Pored toga, bradavice koje se vraćaju nakon prethodnog uklanjanja ili one koje se veoma lako šire na druge delove tela mogu zahtevati dalje medicinsko ispitivanje i lečenje. 

Kako da se izborite sa bradavicama?

Ako bradavica svrbi, izgleda da je inficirana ili upaljena, često se otvara (čime se povećava stopa zaraze), pojavljuje se na vašem rektumu ili genitalijama, ili vam je posebno neugodno, medicinska pomoć je obavezna. Pre nego što razgovarate sa svojim lekarom, najbolje je da zabeležite sve određene simptome na koje želite da mu skrenete pažnju.

Kako lekari leče bradavice?

Lasersko uklanjanje su jedan od mnogih načina na koje lekari leče bradavice. Tokom tretmana, laser je usmeren na bradavicu da spali sitne krvne sudove unutar nje, čime se ubija svo zaraženo tkivo. Operacija je još jedna opcija lečenja. U mnogim slučajevima, to je obično poslednje kada bradavica ne reaguje ni na jedan drugi način lečenja. Tokom operacije, vaš lekar može odlučiti da spali bradavicu ili da je iseče hirurškim nožem, ali će vam u svakom slučaju biti potrebna injekcija anestetika, što samo po sebi može biti bolno. Ova metoda može ostaviti ožiljke. 

Vaš lekar bi umesto toga mogao da odluči da koristi metodu zamrzavanja. Zamrzavanje, je poznato i kao krioterapija, uključuje korišćenje tečnog azota. Tokom ovog procesa, tečni azot se koristi za zamrzavanje bradavice, nakon čega se razvija plikovi. Taj plik bi nakon nekog vremena trebalo da otpadne, zajedno sa bradavicom. Nekada je potrebna primena i nekoliko tretmana azotom.