filteri close
Objavljeno: 15.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/cattalin
300x600

Dodavanje najmanje dve porcije masne ribe nedeljno može biti korisno za one koji imaju srčana oboljenja.

Ovaj nivo potrošnje povezan je sa manjim rizikom od velikih kardiovaskularnih bolesti i smrti.

Kanadski istraživački tim je izvršio analizu četiri velike studije, koje su obuhvatile 191.558 učesnika iz 58 zemalja.

Ispitivali su konzumaciju ribe među učesnicima, kao i smrtne slučajeve i glavne kardiovaskularne probleme, poput srčanog udara, moždanog udara, zastoja srca i iznenadne smrti.

Ono što su otkrili u svojoj analizi podataka bilo je da kod ljudi sa postojećim kardiovaskularnim bolestima koji su jeli najmanje 175 grama (oko dve porcije) nedeljno ribe imaju manji rizik od smrti i velikih kardiovaskularnih bolesti.

Hranljivo i osvežavajuće: LOSOS sa paradajzom i tikvicama

Međutim, među ljudima bez postojećih kardiovaskularnih bolesti, čini se da konzumacija ribe ne donosi nikakvu korist.

Pored toga, vrsta ribe koja je imala najjaču korist bila je ona koja sadrži veće količine omega-3 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upale u telu, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi sa visokim rizikom.

Šta ovi nalazi znače za nas?

Studija će imati važan uticaj na smernice za konzumaciju ribe, posebno masnih sorti koje su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Povećavanje količine ribe u ishrani može imati umerenu kardiovaskularnu korist.

Iako ljudi koji su u niskom riziku od kardiovaskularnih bolesti mogu imati koristi od jedenja više ribe, te koristi su bile manje izražene u studiji od onih koje su dobili pojedinci sa većim rizikom.

Nauka podseća: riba u ishrani smanjuje rizik od demencije

Ove informacije još važnije tokom vremena poput pandemije COVID-19.

Važno je da dobro jedete kako biste održali imuni sistem u top stanju, a srce zdravo. Započnite sa odabirom ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao deo zdravog načina ishrane, kako biste smanjili rizik od kardiovaskularnog rizika tokom pandemije.

Dijetalne smernice za konzumaciju ribe

Najbolji način na koji možemo dobiti koristi od konzumiranja ribe je ako jedemo najmanje dve porcije ribe bogate omega-3 nedeljno.

Predložen izbor ribe je losos, tunjevina, sardina i bakalar.

Haringa, jezerska pastrmka i skuša takođe su dobra opcija.

Za one koji ne uživaju u ukusu ribe, određena biljna hrana sadrži i omega-3 masnu kiselinu i može poslužiti kao zamena.

Možete je naći u orasima, soji, chia semenkama, srcu konoplje, mlevenim lanenim semenkama i raznim uljima poput lanenog ulja i orahovog ulja.

5 potencijalnih znakova i simptoma nedostatka omega-3 masnih kiselina

Žitarice, testenine, mlečni proizvodi i drugi prehrambeni proizvodi obogaćeni su omega-3 masnim kiselinama.

Što se tiče dodataka ribljeg ulja, koji se često nazivaju jednostavnim načinom dopunjavanja unosa omega-3 masnih kiselina,  dokazi nisu jasni da li će oni pomoći onima koji su u riziku od kardiovaskularnih bolesti. Podaci su takođe ograničeni za one koji nemaju srčana oboljenja. Proverite sa svojim lekarom ili nutricionistom da li i  koliko treba da ga koristite.