filteri close
Objavljeno: 25.07.2024. Image source: Medik
300x600

Kod nas se prodaje samo na recept, ali u svetu postaje ultramoderan kod onih koji bi da produže dugovečnost

U svetu gde se neprestano traže načini za produženje životnog veka, jedan lek privlači sve više pažnje kako naučnika, tako i javnosti. Reč je o sirolimusu, leku koji je prvobitno odobren za sprečavanje odbacivanja transplantiranih organa, ali koji sada mnogi vide kao potencijalni ključ za dugovečnost. Kod nas se prodaje pod imenom Rapamune, i izdaje se isključivo na lekarski recept.

Ali, šta je sirolimus i kako deluje?

Sirolimus, otkriven u zemljištu Uskršnjeg ostrva 1960-ih godina, je lek koji modifikuje određeni sistem ćelijske komunikacije. Ovaj sistem daje ćelijama instrukcije da rastu kada organizam ima dovoljno hrane ili da uspore kada su nutrijenti oskudni. Sirolimus ima sposobnost da smanji signal za rast, što dovodi do toga da ćelije čiste nagomilani "otpad" i efikasnije funkcionišu.

Starenje je neizbežno, ali sami odlučujemo kako ćemo ga dočekati

Istraživači veruju da ovaj mehanizam može imati značajan uticaj na proces starenja. U studijama na životinjama, od kvasca do miševa, sirolimus je pokazao impresivne rezultate u produženju životnog veka.

Obećavajući rezultati, ali oprez je neophodan

Uprkos rastućem entuzijazmu, važno je napomenuti da još uvek ne postoje dokazi da sirolimus može produžiti ljudski život. Dr Elena Volpi, profesorka i ekspert za dugovečnost sa Univerziteta Teksas, upozorava: "Miševi se mogu razlikovati od ljudi kada su u pitanju tolerancija na lekove, bolesti i reakcije."

Takođe, postoje potencijalni neželjeni efekti. Pri određenim dozama, sirolimus može dovesti do reproduktivnih problema, insulinske rezistencije i povećane osetljivosti na infekcije. Stoga, mnogi lekari preporučuju oprez i naglašavaju da sirolimus nije zamena za zdrav način života.

Rastući trend među entuzijastima za dugovečnost

Uprkos nedostatku čvrstih dokaza o efikasnosti kod ljudi, sirolimus stiče sve veću popularnost. Više od dvadeset medicinskih praksi prepisuje sirolimus kao tretman protiv starenja, a telemedicinske kompanije ga čine dostupnim hiljadama pacijenata širom zemlje.

Značaj redovnih zdravstvenih pregleda posle 50. godine života

Cene variraju, ali neke online apoteke nude tipičnu dozu za oko 10 dolara nedeljno. Dr Alan Grin iz Njujorka tvrdi da je lično lečio skoro 1.500 pacijenata sirolimusom od 2017. godine i naziva ga "najvažnijim lekom u istoriji medicine".

Budućnost sirolimusa

Iako sirolimus izaziva uzbuđenje u svetu medicine dugovečnosti, njegovo odobrenje za ovu namenu od strane regulatornih tela poput FDA je malo verovatno. FDA ne smatra starenje bolešću, a generički status sirolimusa znači da postoji malo finansijskih podsticaja za sprovođenje skupih kliničkih ispitivanja.

Ipak, istraživači poput dr Joan Manik rade na razvoju sličnih jedinjenja koja bi mogla biti još efikasnija i patentabilna. "Mislim da ćemo stići do tog cilja, ali još nismo tamo", kaže dr Manik.

Najbolja hrana za treće doba

Sirolimus predstavlja fascinantan primer kako lek odobren za jednu namenu može otvoriti vrata potpuno novim mogućnostima. Dok entuzijasti za dugovečnost sa nestrpljenjem prate razvoj situacije, važno je zadržati balansiran pristup. Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i kvalitetan san i dalje ostaju temelji zdravog i dugog života. Sirolimus možda obećava, ali put do dokazanog leka za dugovečnost još uvek je dug i neizvestan.