filteri close
Objavljeno: 24.02.2023. Image source: Printscreen/RTS
300x600

Do skora smo imali samo dva-tri leka, sada imamo inovativnu terapiju i odlične rezultate

Lekari beleže povećanje broja pacijenata sa zapaljenskim bolestima creva i spuštanje starosne granice. Šta je dovelo do toga i koliko je medicina napredovala u lečenju tuh pacijenata objašnjava doc. Dr Srđan Marković, gastroenterolog KBC "Zvezdara".

Doc. dr Srđan Marković, napominje da su do pre dvadesetak godina postojala samo dva do tri leka za zapaljenske bolesti creva, dok danas postoji inovativna terapija, tako da danas lekari mogu da postignu odlične rezultate u lečenju pacijenata sa problemom zapaljenskih bolesti creva.

"Ova inovativna terapija je pacijentima donela kvalitetniji život, posebno imajući u vidu da se ta starosna granica sve više spustila. Nažalost, mladi ljudi obolevaju od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, a pošto je u pitanju radno sposobno stanovništvo mi treba da od čoveka koji ima simptome poput proliva, bolova u trbuhu, da napravimo funkcionalnu osobu koja će nesmetano obavljati sve svoje životne aktivnosti", rekao je dr Marković za RTS.

Bolest ne može da se izleči, dodaje gastroenterolog, ali može da se drži pod kontrolom i da se uvede u endoskopsku i histološku remisiju pošto u podlozi obe bolesti leži upala.

"Efikasnost terapije je značajno manja ukoliko zakanimo sa lekom", napominje dr Marković, "A upravo se u tome ogleda taj napredak, jer mi danas ranije prepoznajemo te bolesti. Možemo da ih efikasnije dijagnostikujemo i da na vreme započnemo terapiju."

Kada je u pitanju Kronova bolest, koja je bolest celog digestivnog trakta, inovativna terapija nije indikovna za svakog pacijenta, već je rezervisana za teže forme bolesti. Ali ako je pacijent primi u prvih godinu, godinu i po dana od postavljanja dijagnoze, efikasnost će biti mnogo bolja.

Na KBC "Zvezdara" od novembra su u saradnji sa kolegama sa Prve hrurške klinike počeli da primnjeuju i matične ćelije u terapiji zapaljenskih bolesti creva. Indikacije su vrlo stroge i ova vrsta terapije se propisuje isključivo pacijentima sa najtežim formama Kronove bolesti, kod onih koji imaju perianalne fistule kompleksnog tipa. Efikasnost terapije je jako dobra, ali suština je u dobroj selekciji pacijenata koji će je primiti, napominje docent dr Srđan Marković.

Zašto se javljaju zapaljenske bolesti creva

Okidač za zapaljenske bolesti creva mogu biti neke bakterijske infekcije ili hrana, to medicina još uvek nije uspela da ustanovi, ali taj okidač dovodi do upalnog procesa i ne zna se kada će ti citokini koji favorizuju proces upale, da se jave kod neke osobe koja je genetski podložna razvoju takve vrste upalnog procesa.

"Svaka hronična tegoba treba da bude upozorenje da se pacijenti jave lekaru. Proliv koji traje duže od tri nedelje je hronična tegoba. Neredovna stolica, bolovi, krv u stolici... Kronova bolest se kapricioznije ispoljava, posebno u pedijatrijskoj populaciji, gde se dešava da deca dugo budu febrilna, a da se tek kasnije ispostavi da je u pitanju Kronova bolest", ističe gastroenterolog.

Postoji i sijaset nekih ekstracrevnih simptoma koji doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nikada ne bi naveli na Kronovu bolest, pa se dešava da oftalmolog uputi pacijenta kada ustanovi upalni proces u oku, a kasnije se ispostavi da je u podlozi Kronova bolest, napominje gost Ivane Božović, doc. Dr Srđan Marković.

Izvor: RTS