filteri close
Objavljeno: 15.01.2023. Image source: Pixabay
300x600

Potreban je dodatni unos, ovo su najbolji načini

Deficit vitamina D kod ljudi je sve češća pojava. Zato ne treba da vas čudi ako lekari upozoravaju na nedovoljno unošenje ovog značajnog vitamina.

Neophodan je za ljudski organizam, a zbog brojnih uloga koje nosi, ne smemo da ga zanemarimo.

Prekomerna težina, nagle promene raspoloženja, depresija, visok krvni pritisak, stalni umor, suva i ispucala koža i probavne smetnje su glavni simptomi koji uzrokuje deficit vitamina D.

Loše spavate i stalno ste gladni? Ovo može biti uzrok!

Vitamin D najčešće nedostaje osobama koje rade u zatvorenim prostorima pa se retko izlažu sunčevoj svjetlosti, osobama tamnije puti, gojaznijim osobama i osobama starije životne dobi.

Osim toga, deficit vitamina D postoji i kod osoba koje imaju neke zdravstvene poteškoće, kao što su apsorpcija ili osteoporoza.

Svima njima je potreban unos vitamina D.

Prosto i jednostavno: Manjak vitamina D povećava šanse za preranu smrt


Kada je u pitanju dodatna suplementacija vitamina D, preporuke američkih zdravstvenih organizacija za zdrave odrasle osobe je između 600 i 800 IJ. Preporučena doza za bebe je do 400 IJ, a starijim osobama se preporučuje i do 800 IJ.

Međutim, sve ove preporuke smatraju se nedovoljnim, jer je većina osoba u deficitu. Važno je da prilikom konzumacije suplemenata pratite savete stručnih osoba, jer prekomerna doza može da dovede do trovanja.

U slučaju velikog deficita vitamina D, potrebne su znatno veće količine i zbog toga je najbolje da obavite konsultacije s lekarima ili nutricionistima.

Nauka potvrdila: Izloženost PRIRODNOJ svetlosti je veoma bitna za naše zadravlje

Oni će na osnovu analize vitamina D u vašem organizmu odrediti količinu koju ćete unositi.

Preporučuje se konzumiranje uz namirnice koje sadrže magnezijum i bor kako bi se bolje aktivirao u organizmu. Osim suplemenata i sunčeve svetlosti, vitamin D možete pronaći i u namirnicama kao što su plodovi mora i razne vrste riba te žumance jajeta i goveđa jetra.

Izvor: B92