filteri close
Objavljeno: 04.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/Free-Photos
300x600

Evo kako možete osloboditi stresa i uživati u vožnji.

Vožnja može da bude vrlo opuštajuća aktivnost, ali ako ste se zaglavili u saobraćaju ili imate problem sa automobilom, nivoi stresa mogu odmah da skoči. Ljuta vožnja nije samo neprijatna, već može biti i vrlo opasna za vas i sve ostale vozače. 

Evo nekoliko saveta koji mogu sprečiti bes na putu:

Naučite svoju rutu

Svaki grad ima rutu koju treba da izbegavate po svaku cenu. Svi meštani znaju koji put treba izbegavati u koje vrijeme, zato obavezno odradite svoj “domaći zadatak” i naučite pravila rute ako ste novi u tom mestu. Takođe, uvek imate na umu alternativnu rutu. U slučaju da olupina blokira saobraćaj, odlično je imati drugačiju stazu koju možete odmah krenuti i izbeći zagušenja u saobraćaju. Svaki put kada vozite po kiši, očekujte manje gužve  i neka vaš GPS bude spreman da izračuna drugačiju rutu za vas.

Krenite na vreme

Ako sebi date dovoljno vremena da stignete do odredišta bez prebrze vožnje, postoji velika šansa da nivo vašeg stresa ostane normalan. Na ovaj način, čak i ako zaglavite u saobraćaju, znaćete da imate dovoljno vremena i da nema razloga za bes. U slučaju da ne krenete ranije, pripremite se da kasnite i obavestite šefa ili ljude koje treba da sretnete. Kad očekuju da ćete zakasniti, izbeći ćete osećaj krivice i osećaćete se opuštenije.

Osigurajte ispravnost automobila

Nema ništa stresnije od toga da doživite kvar u automobilu i da se nađete na cesti pored puta.  Ne samo da ćete kasniti gde god da krenete, već vam može ugroziti i život. Stoga osigurajte da je vaš automobil spreman da vas odvede do vašeg odredišta. Ako želite da vozite još sigurnije i ugodnije, razmislite o dodavanju nekih nadogradnji svog vozila. Bolje performanse jednake su boljem vozačkom iskustvu i manje stresa na putu.

Izborite se sa stresom pomoću ove ohrabrujuće metode

Smanjite distrakcije

Da li vam se telefon stalno oglašava u torbi? Da li je vaša muzika preglasna? Jel vam previše vruće? Sve ove distrakcije i neprijatnosti mogu povećati nivo vašeg stresa i uzrokovati da učinite nešto glupo, pa čak i opasno. Dakle, pre nego što započnete vožnju, stavite telefon u režim „Ne uznemiravaj“, podesite jačinu muzike i podesite klima uređaj.

Pokušajte sa vežbama disanja

Ovo možda zvuči glupo, ali definitivno deluje. Kad osetite da stežete kotač, cupkate nogom ili ste pod stresom, nekoliko puta duboko udahnite. Tako ćete smanjiti krvni pritisak, moći ćete da razmišljate jasnije i izbeći ćete besne ispade. Još jedan način da se oslobodite stresa je da se malo masirate. Veliku napetost držimo u vratu, ramenima i šakama, zato pokušajte da opustite ove delove tela, masirajući vrat, ramena i zglobove i nežno ih stišćući dok sedite u automobilu.

Pustite neku opuštajuću muziku

Omogućite da na brz i jednostavan način menjate stanice dok vozite. Neke muzike umiruju um, dok druge mogu uzrokovati da vam adrenalin proključa i dovedu do agresivnijeg ponašanja na putu. Čim osetite napeta ramena, prebacite se na vašu omiljenu stanicu ili reprodukujte opuštajuću plejlistu. Izbegavajte uspavanke - ne želite da zaspite! Puštanje audio knjige je takođe odlična ideja jer će vam pružiti nešto na šta ćete se fokusirati dok sedite u saobraćaju.

Samo PET MINUTA je dovoljno da resetujete početak dana na pravi put

Užinajte

Da li često ostajete gladni? Mnogi ljudi lakše izgube živce kada osećaju glad, pa pripazite da u automobilu ponesete nekoliko zalogaja za slučaj da vam se na putu kući na večeru zaglavi u saobraćaju. Nešto lagano će dopuniti vaše nivoe energije i omogućiće vam da budete fokusirani na put i da ostanete opušteni. Isto važi i za vodu - uvek imate uz sebe flašu vode u slučaju da vam vožnja traje duže od očekivanog.

Ne dozvolite sebi da se nervirate dok vozite. Iako je saobraćaj često užasan i frustrirajući, retko šta možete da učinite u vezi s tim, ali dobro se pripremite i ne zaboravite da se vozite  zajedno sa ostalim ljudima na putu - vikanje i psovanje neće regulistai nikakav zastoj!