filteri close
Objavljeno: 29.06.2020. Image source: quinntheislander/Pixabay
300x600

Život često izgleda kao zastrašujući niz neizvesnosti i u uobičajenim okolnostima, a posebno u periodima u kojima se suočavamo sa sasvim novim, neprijatnim, i često – nepoznatim situacijama.

Zbog toga je važno upoznati i savladati neke od osnovnih metoda suočavanja sa stresom i pronaći onu koja baš vama najviše odgovara i pomaže da se umirite, osetite se bolje i sačuvate pribranost i zdravlje i tokom teških životnih perioda.

Popularna psihologija predlaže metodu 90/10, koja pomaže da osvestimo razliku i odnos između onoga ŠTA nam se događa i naše REAKCIJE na određeni događaj.

Anti-stres ishrana: 7 tajni svakodnevnog mira

U situacijama u kojima osećate stres i kajanje usled načinjene greške, u trenucima u kojima vam preti frustriranost jer trpite kritike, a posebno u trenucima u kojima negativno reagujete na dešavanja koja su van vaše kontrole – poput nesrećnih slučaja ili lošeg ponašanja drugih ljudi, ova tehnika može vam značajno pomoći da prebrodite težak period i negativne emocije.

Ovako vas telo upozorava da ste pod snažnim stresom

Pravilo 90/10 zasniva se na shvatanju da je samo 10% našeg života određeno onim što nam se dešava, a čak 90% našom unutrašnjom reakcijom na spoljašnje nadražaje.

Dakle, koliko god se činilo da smo nemoćni pred svakodnevnom realnošću, postupcima drugih ljudi i nedaćama života, psihologija nas uči da to kako ćemo se osećati, kako nam prolaze dani ili nedelje i odlazimo li na spavanje tužni ili zadovoljni – zavisi najpre OD NAS SAMIH.

Dakle, možda ne možemo kontrolisati onih 10% događaja u našem životu, ali imamo apsolutnu vlast nad preostalih 90%!

POMOĆ ZA SVAKI DAN: 3 jednostavne tehnike za rešavanje 80% dnevnih problema i značajno smanjenje stresa

Vano je, zato, od jutra do mraka imati u svesti da postoji mnogo toga što možemo da uradimo (za sebe i druge) kako bismo se osećali mnogo bolje.

Frustracije su normalna i prirodna stvar u životu, ali svest o sopstvenoj moći, snazi i volji da budemo dobro, pomaže da sprečimo takođe prirodnu ljudsku sklonost ka negativnom razmišljanju i da onemogućimo suvišne emocije da nas iscrpljuju i koče u nastavku života.

Nauka je čak potvrdila da se u trenutku kada se suočavamo sa nekom teškom ili nepoznatom situacijom, u našem telu  odvijaju hemijski procesi u trajanju od 90 sekundi koji nam omogućavavaju da odlučimo kakav ćemo emocionalni odgovor imati.

Vodite računa - stres je zarazan!

Osećaj gubitka kontrole dešava se kada osoba nije svesna mogućnosti drugačijeg pristupa i odgovora na određenu situaciju.

Zbog toga je važno vežbati promene perspektive i načina reagovanja u svakodnevnim situacijama i zrelo pristupiti svesti da je odgovornost za to kako smo, zapravo – na nama samima! 

Stres i infekcije: Na koji način su povezani?