
Nakon šest nedelja posta: Kako pravilno preći na mrsnu hranu
Od monaškog režima do božićne gozbe: Kako da sačuvamo zdravlje pri prelasku sa posne na mrsnu hranu
Sutra je Badnji dan, poslednji dan Božićnog posta. Dok se mnogi raduju prazničnoj trpezi i ukusnim đakonijama koje će se naći na stolu, važno je da se setimo da naš organizam posle šest nedelja posta treba pažljivo i postepeno da se vrati na redovnu ishranu.
Baš kao što priroda ne prelazi naglo iz zime u leto, tako ni našem telu ne prija nagli prelazak sa posne na mrsnu hranu.
Naglo uvođenje namirnica životinjskog porekla u ishranu može da izazove ozbiljne tegobe. Organizam koji se navikao na lakšu hranu često burno reaguje na masnu hranu, pa se mogu javiti mučnina, nadutost, gasovi i bolovi u stomaku.
Sindrom Božićnog srca: Fatalna zamka prazničnog veselja
Neki ljudi osećaju i glavobolju, malaksalost ili čak imaju problema sa varenjem. Razlog je jednostavan - tokom posta enzimi koji pomažu u razgradnji masnoća postaju manje aktivni.
Najbolji način da se izbegnu ove neprijatnosti je postepeni prelazak na redovnu ishranu. Prvi dan po završetku posta treba početi sa kuvanim jajima i mlečnim proizvodima sa manjim procentom masnoće. Jogurt i kiselo mleko su odličan izbor.
Drugi i treći dan mogu da se uvedu posni sirevi i pavlaka. Tek od četvrtog dana može polako da se uvodi meso, ali je preporuka da to prvo budu kuvano belo meso ili riba.
Mnogi stručnjaci za ishranu preporučuju da se u prvim danima nakon posta izbegavaju pržena jela i teške salate sa majonezom. Umesto toga, bolje je jesti kuvanu ili dinstanu hranu. Takođe je važno da se zadrži navika jedenja povrća i voća koja je stečena tokom posta. Za vreme obroka treba jesti polako i dobro žvakati hranu.
Živeti 2025. kao da je poslednja - ali ne iz straha, već iz ljubavi prema životu
Posebno treba obratiti pažnju na količinu hrane. Stomak koji se navikao na manje porcije ne treba opterećivati velikim količinama hrane. Zato je bolje uzimati više manjih obroka tokom dana nego nekoliko obilnih. Između obroka je poželjno piti dosta vode ili nezaslađenog čaja, što će pomoći organizmu da se lakše prilagodi.
Praznična trpeza je deo tradicije i radosti božićnih praznika, ali ne treba zaboraviti da je post period kada je organizam očišćen i odmoren. Zato je šteta pokvariti sve dobrobiti posta preterivanjem u jelu. Umerenost i strpljenje su ključni za uspešan prelazak na redovnu ishranu, baš kao što su bili važni i tokom samog posta.